Unesco Vlaanderen

Tekort aan sanitaire voorzieningen oplossen

Gepubliceerd op 24/01/2012 door Unesco Platform Vlaanderen

De humanitaire organisatie Rotary en het UNESCO-IHE Instituut voor Watereducatie in Delft (Nederland) gaan samenwerken om iets te doen aan het tekort aan water- en sanitaire voorzieningen in de wereld. De focus van de samenwerking ligt op het verhogen van het aantal goed opgeleide professionals die broodnodig zijn om plannen te ontwerpen en oplossingen te implementeren in ontwikkelingslanden waar de nood het hoogst is.

De Rotary Stichting zal beurzen verschaffen aan lokale Rotary Clubs en districten om elk jaar acht studenten te selecteren en te sponsoren om een van de drie masterprogramma's te volgen die het UNESCO-IHE Instituut voor Watereducatie aanbiedt. De programma's staan in het teken van gemeentelijke watervoorziening en -infrastructuur; waterbeheer; en waterwetenschap en techniek.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie en UNICEF zijn er wereldwijd 2,5 miljard mensen die het moeten stellen zonder degelijke sanitaire voorzieningen. Ziekten die langs water worden verspreid, zoals diaree, cholera, tyfus en dysenterie, eisen jaarlijks zo'n twee miljoen mensenlevens. Het merendeel van de slachtoffers zijn kinderen jonger dan vijf jaar.

Het UNESCO-IHE Instituut voor Watereducatie in Delft is wereldwijd de grootste aanbieder van postgraduaatopleidingen in watereducatie. Het is de taak van het instituut om de watergerelateerde expertise van ontwikkelingslanden en landen in overgang te vergroten zodat ze hun noden beter kunnen lenigen.