Unesco Vlaanderen

Tentoonstelling over de evolutie van het schoolboek

Gepubliceerd op 04/10/2004 door Unesco Platform Vlaanderen

De tentoonstelling Gekaft! Wereld en waarheid in het schoolboek vertrekt vanuit het idee dat schoolboeken een goede barometer zijn voor de tijdsgeest, dat ze ons kunnen helpen begrijpen hoe een cultuur en een samenleving functioneren. Door schoolboeken uit verschillende periodes naast elkaar te leggen en te focussen op bepaalde onderwerpen, krijg je een mooi beeld van de evolutie van die culturen en samenlevingen.

De tentoonstelling vertrekt in eigen land door te kijken hoe bepaalde thema's door de tijden heen in schoolboeken behandeld werden. Welke rol krijgt de vrouw toebedeeld in schoolboeken? Is er aandacht voor seksuele voorlichting en op welke manier gebeurt die? Hoe wordt een omstreden gegeven als de kruistochten behandeld? En wat kunnen we leren over het gehanteerde leerproces?

Interessant is ook de vraag hoe schoolboeken er in andere delen van de wereld uitzien en in welke mate ze verschillen van de onze. Zo is er bijvoorbeeld aandacht voor de veranderingen aan schoolboeken in Zuid-Afrika na de machtswissel en wordt er stilgestaan bij hoe er les wordt gegeven in streken waar helemaal geen schoolboeken voorhanden zijn.

Gekaft! werpt een blik op diverse schoolse (on)waarheden schuilend onder de kaften van leerboeken. De tentoonstelling richt zich tot iedereen (vanaf 12 jaar) die op de schoolbanken zit of ooit heeft gezeten. Voor secundaire scholen is er een interactief spel doorheen de tentoonstelling en een educatief pakket voor de leerkrachten uitgewerkt.

Gekaft! Wereld en waarheid in het schoolboek loopt van 15 oktober tot 30 november in het Open Onderwijshuis, Lange Gasthuisstraat 29, 2000 Antwerpen (op wandelafstand van de Groenplaats, gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer). Op weekdagen kan je de tentoonstelling tussen 9u00 en 16u30 bezoeken, op zaterdag van 12u00 tot 16u30. Voor meer informatie: www.unescocentrum.be