Door Unesco bekroonde app geeft vluchtelingen toegang tot hoger onderwijs.
Een applicatie die vluchtelingen toegang geeft tot hoger onderwijs om hun integratie te bevorderen, is bekroond met de Unesco Koning Haman Prijs voor de Toepassing van ICT's in het Onderwijs. Kiron Open Higher Education is een innovatief onderwijsplatform waarmee vluchtelingen wereldwijd hoger onderwijs kunnen volgen, ongeacht de status van hun asielaanvraag.
Wereldwijd toegankelijk
De app maakt gebruik van Massive Open Online Courses (MOOCs) om toegang tot kwaliteitsvol onderwijs te garanderen. Met een smartphone of een ander mobiel toestel krijgen studenten overal ter wereld toegang tot cursussen, ook in opvangplaatsen of vluchtelingenkampen.
Wie in een lange procedure verwikkeld zit om erkend te worden, hoeft niet te wachten om zich in te schrijven aan een universiteit maar kan onmiddellijk beginnen met gratis leren. Het cursusaanbod in het Engels omvat vier domeinen: ondernemen en economie, technische wetenschappen, computerwetenschappen en sociale wetenschappen. De cursussen kunnen leiden tot een bachelordiploma.
De app biedt studenten ook de kans om cursussen Engels of de taal van hun gastland te volgen, hetgeen hun kansen op integratie vergroot. Er is ook een jobplatform waarmee gebruikers een stage of een baan kunnen vinden.
Gemotiveerde studenten
Ahmad is een van de succesverhalen van Kiron. Hij ontvluchtte Syrië en kwam terecht in Istanbul waar hij verschillende baantjes had tot hij Kiron ontdekte. Hij werd een van hun best presterende studenten. Op zes maanden tijd doorliep hij 23 cursussen politieke wetenschappen. Met een aanbeveling van Kiron kreeg hij een volledige studiebeurs om te studeren aan de Bard universiteit in Berlijn.
Sajida is 20 en afkomstig uit Syrië. Ze was nog maar net begonnen aan de universiteit toen haar familie vluchtte uit Damascus. Ze kwam eerst in Turkije terecht waar ze werkte in een confectiefabriek, een restaurant en een bibliotheek. Daarna kwam ze aan in Berlijn en startte ze een cursus werktuigbouwkunde met Kiron.
“Ik wil al van zo lang ik me kan herinneren ingenieur worden en ik weet dat ik daarin zal slagen,” zegt ze. “Als ik terugkeer naar Syrië zal ik kunnen bijdragen aan de naoorlogse wederopbouw. Ik zal ook vrouwen aanmoedigen om gebruik te maken van Kiron.”
De makers van Kiron willen hun concept uitrollen in andere contexten en landen, vooral daar waar de behoefte onder vluchtelingen groot is. Momenteel concentreren ze zich op Frankrijk. Daarna moeten andere Europese landen volgen om vluchtelingen te helpen om zich beter te integreren dankzij toegang tot onderwijs. Het prijzengeld van 25 000 dollar komt daarvoor goed van pas.
Kiron Open Higher Education
UNESCO King Hamad Prize for the Use of ICTs in Education