Unesco Vlaanderen

Topvrouw Unesco kandidaat om zichzelf op te volgen

Gepubliceerd op 07/10/2013 door Unesco Platform Vlaanderen

De Uitvoerende Raad van Unesco is van 24 september tot 11 oktober 2013 bijeen op de hoofdzetel van de Organisatie in Parijs om de Algemene Conferentie voor te bereiden. Op 4 oktober maakten de 58 leden van de Uitvoerende Raad bekend dat ze Irina Bokova (Bulgarije) voordragen voor de functie van directeur-generaal.

Drie kandidaten ambieerden de post van directeur-generaal van Unesco: Irina Bokova, Rachad Farah (Djibouti) en Joseph Maïla (Libanon). Na een eerste stemronde had Irina Bokova de benodigde meerderheid van de stemmen om officieel te worden voorgedragen voor een mandaat als directeur-generaal van Unesco.

Op 12 november zal de Algemene Conferentie van de 195 lidstaten van Unesco zich officieel uitspreken over een tweede mandaat van Irina Bokova als directeur-generaal.

Irina Bokova werd in 1952 geboren in Sofia. In 2009 kwam ze aan het hoofd van Unesco te staan. Ze was de eerste vrouw die dit mandaat vervulde. Voor haar aanstelling tot directeur-generaal was Bokova onder meer ambassadeur van Bulgarije in Frankrijk, permanent vertegenwoordiger van Bulgarije bij Unesco en minister van Buitenlandse Zaken.