Drie jonge wetenschapsters kregen op 24 september 2015 een L'Oréal-UNESCO For Women in Science beurs uitgereikt om een doctoraat te beginnen. Het was reeds de vijfde keer dat deze Belgische beurzen werden toegewezen.
De laureaten van 2015 zijn An Beckers, Doctoraatsonderzoekster in de Neural Circuit Development & Regeneration onderzoeksgroep van de KU Leuven, Noémie Deneyer, Doctoraatsonderzoekster aan het Institute of Life Sciences van de Université Catholique de Louvain en Xenia Geeraerts, Doctoraatsonderzoekster in het Laboratorium Cellulaire Immunologie van de Vrije Universiteit Brussel.
An Beckers hoopt de processen die zorgen voor de neuronen regeneratie van het centrale zenuwstelsel (hersenen en ruggenmerg) bij zebravissen beter te begrijpen. Haar doelstelling is om patiënten te helpen die hersenschade hebben opgelopen.
Noémie Deneyer wil zich verdiepen in het Hoxa2 gen, dat vooral betrokken is bij de vorming van bepaalde beenderen in het gezicht en in de ontwikkeling de hersenbasis om zo meer te weten te komen over de embryogenese van de mens.
Xenia Geeraerts bestudeert de regulering van tumor-geassocieerde macrofagen, die immuuncellen bevatten die hetzij pro- of anti tumoraal kunnen zijn. Xenia heeft zichzelf uitgedaagd om (aan de hand van protumorale cellen) nieuwe therapieën te ontwikkelen om kanker te bestrijden.
De beurzen worden toegekend door een jury voorgezeten door professor Christine Van Broeckhoven, laureate van de Europese L'Oréal-UNESCO Prijs in 2006. De overige juryleden zijn wetenschappelijke figuren die het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek-Vlaanderen (FWO), het Fonds de la Recherche Scientifique (FNRS), de Vlaamse Unesco Commissie en de Commission belge francophone en germanophone pour l'Unesco vertegenwoordigen en de Scientific Director van L'Oréal Belgilux.
De Belgische L'Oréal-UNESCO For Women in Science Beurzen vormen het nationale luik van het Unesco-programma For Women in Science. De beurzen zijn goed voor 60 000 euro, verspreid over twee jaar, en geven jonge vrouwen de kans om aan een doctoraat te beginnen. Het For Women in Science programma Dit werd is in 1998 opgericht door L'Oréal en Unesco om de opmerkelijkste wetenschappelijke talenten te belonen en aan te moedigen en om de belangrijke rol van de vrouwen binnen de wetenschap te promoten. Het is bekend dat vrouwen ondervertegenwoordigd zijn in de wetenschappelijke wereld. Met het programma hopen de initiatiefnemers om jonge vrouwen warm te maken voor een wetenschappelijke loopbaan.