Unesco Vlaanderen

Uitvoerende Raad bereidt benoeming nieuwe UNESCO-topman voor

Gepubliceerd op 08/09/2009 door Unesco Platform Vlaanderen

De Uitvoerende Raad van UNESCO komt samen van 7 tot 23 september 2009 op de hoofdzetel van de Organisatie in Parijs om het programma en de begroting voor de volgende twee jaar te bestuderen en om een kandidaat voor de functie van directeur-generaal te nomineren. Het resultaat van de bijeenkomst zal worden voorgelegd aan de Algemene Conferentie van UNESCO die gehouden wordt van 6 tot 23 oktober 2009.

Er zijn negen kandidaten om de Japanner Koïchiro Matsuura op te volgen als directeur-generaal van UNESCO: Ina MAR?IULIONYT? (Litouwen, voorgedragen door Litouwen, Estland en Letland), Mohammed BEDJAOUI (Algerije, voorgedragen door Cambodia), Irina Gueorguieva BOKOVA (Bulgarije, voorgedragen door Bulgarije), Farouk HOSNY (Egypte, voorgedragen door Egypte, Koeweit, Soedan en Libië), Sospeter Mwijarubi MUHONGO (Tanzania, voorgedragen door Tanzania), Alexander Vladimirovich YAKOVENKO (Rusland, voorgedragen door Rusland), Ivonne JUEZ de A. BAKI (Ecuador, voorgedragen door Ecuador), Benita FERRERO-WALDNER (Oostenrijk, voorgedragen door Oostenrijk en Colombia), Nouréini TIDJANI-SERPOS (Benin, voorgedragen door Benin).

Op 15 september 2009 beginnen de 58 leden van de Uitvoerende Raad met het houden van gesprekken met elk van de negen kandidaten voor de functie van directeur-generaal. Na deze gesprekken pleegt de Uitvoerende Raad overleg achter gesloten deuren. Ook de stemming gebeurt achter gesloten deuren. De Raad zal de Algemene Conferentie informeren over de kandidaat die ze voorstelt en een ontwerp voorleggen betreffende de voorwaarden van aanstelling, het salaris, de vergoedingen en het statuut van de directeur-generaal.

De directeur-generaal van UNESCO wordt voorgedragen door de Uitvoerende Raad en benoemd door de Algemene Conferentie. Het mandaat loopt vier jaar en kan één keer verlengd worden. De directeur-generaal staat aan het hoofd van de administratie van de Organisatie.

De Uitvoerende Raad, die is samengesteld uit 58 lidstaten, is verantwoordelijk voor de uitvoering van het programma zoals dat is goedgekeurd door de Algemene Conferentie. De Raad komt twee keer per jaar samen om het programma en de begroting te controleren.

De Algemene Conferentie is het belangrijkste beslissingsorgaan en bestaat uit vertegenwoordigers van alle lidstaten. De Conferentie komt eenmaal per twee jaar samen om de strategieën en beleidslijnen van de Organisatie uit te stippelen, en om het UNESCO-programma en de begroting goed te keuren. Elke lidstaat heeft één stem.