Unesco Vlaanderen

UNESCO deelt haar kennis

Gepubliceerd op 15/05/2013 door Unesco Platform Vlaanderen

UNESCO zet zich in voor de vrije uitwisseling van ideeën en kennis en is een groot pleitbezorger van Open Access, een beleid waarbij informatie gratis wordt aangeboden. Voortaan past de Organisatie dit principe ook toe in de praktijk voor de eigen publicaties. Daarmee is ze een pionier binnen het systeem van de Verenigde Naties. Het nieuwe beleid betekent dat iedereen de publicaties en data van UNESCO vrij zal kunnen downloaden, vertalen, aanpassen en verspreiden zonder daarvoor te moeten betalen.

"Researchers van alle landen, maar vooral van ontwikkelingslanden, zullen baat hebben bij deze open toegang tot kennis," aldus Janis Karklins, UNESCO's adjunct-directeur-generaal voor Communicatie en Informatie. "Ons nieuwe beleid zal ook de bekendheid, de toegankelijkheid en de verspreiding van onze publicaties ten goede komen."

Het principe van Open Access stamt uit de wetenschappelijke wereld. Het was een reactie op de toenemende kosten van wetenschappelijke literatuur die van essentieel belang is voor onderzoekers. Een brede waaier van universiteiten, instellingen en overheden gebruiken het als alternatief voor het dure traditionele model van academische bladen.

Vanaf juli 2013 zullen de digitale publicaties van UNESCO vrij te verkrijgen zijn via een Open Acces portaalsite. Alle nieuwe publicaties zullen verschijnen met een open licentie. UNESCO zal het systeem ook retroactief toepassen, dus voor reeds verschenen publicaties. Wanneer de Organisatie samenwerkt met mede-uitgevers, zal ze er bij haar partners op aandringen om mee te stappen in het systeem van Open Acces.


Download de volledige Open Acces policy concerning UNESCO publications