Unesco kondigde eerder al aan dat ze volop de kaart van Open Access trekt: het gratis digitaal en rechtenvrij aanbieden van informatie. Ondertussen staat de gratis digitale bibliotheek van Unesco online. De collectie bevat reeds meer dan 300 boeken, rapporten, brochures en andere documenten en zal voortdurend verder aangevuld worden.
De zogenoemde Open Access Repository van Unesco werkt volgens de regels die specifiek voor intergouvernementele organisaties zijn uitgewerkt door de organisatie Creative Commons. "Het instrument dat we hebben ontwikkeld in samenwerking met de Wereldorganisatie voor Intellectuele Eigendom (WIPO), maakt een schat aan informatie beschikbaar die iedereen vrij kan raadplegen en gebruiken," zegt Ian Denison, hoofd van Unesco's publicatiedienst.
Unesco is het eerste lid van de grote VN-familie die het Open Access beleid toepast op zijn publicaties. Nu de uitgaven van Unesco over de hele wereld gratis beschikbaar zijn, hoopt de Organisatie op een bredere verspreiding en op een groter publiek bewustzijn voor het werk dat ze doet.
Door het Open Acces beleid te omarmen, versterkt Unesco een van de basisdoelen van een intergouvernementele organisatie: ervoor zorgen dat alle kennis die ze creëert voor een zo breed mogelijk publiek toegankelijk is. Voortaan zal elke uitgave van Unesco beschikbaar worden gemaakt volgens een van de Creative Commons licenties die in het systeem van de digitale bibliotheek zijn verwerkt. Tezelfdertijd is een proces gestart om ook oudere publicaties in het systeem op te nemen.