De Vlaamse regering besloot in 1999 om een duurzaam partnerschap aan te gaan met Unesco op het vlak van de natuurwetenschappen. Dat leidde tot de oprichting van het Flanders-UNESCO Science Trust fund (FUST). Dit fonds laat toe om op een structurele wijze wetenschappelijke programma's van Unesco te ondersteunen die aansluiten bij een aantal gemeenschappelijk bepaalde prioriteiten. Een belangrijk deel van de middelen van dit trustfonds gaan naar activiteiten van de Intergouvernementele Oceanografische Commissie (IOC) van Unesco: wereldwijd het belangrijkste orgaan inzake oceaanwetenschappen en van essentieel belang voor het oplossen van mondiale problemen zoals de klimaatverandering.
In 2005 werd de samenwerking tussen Vlaanderen en de IOC nog opgevoerd met de opening van het UNESCO/IOC Project Office for IODE in Oostende. Dit centrum is in de eerste plaats een opleidingscentrum waar data- en informatiebeheerders uit voornamelijk ontwikkelingslanden de nodige kennis en vaardigheden komen opdoen om te functioneren in de internationale context van de oceanografie en de zeewetenschappen. Het is tevens een ontmoetingsplaats voor onderzoekers om gemeenschappelijke projecten uit te werken en nieuwe technologieën en ontwikkelingen uit te testen.
Deze publicatie verschijnt ter gelegenheid van de tiende verjaardag van het UNESCO/IOC Project Office for IODE in Oostende. Het projectkantoor bevordert de operationele ontwikkeling van het International Oceanographic Data and Information Exchange (IODE) programma van de IOC. Het IODE-programma is sinds 1961 actief om de internationale uitwisseling van oceanografische data en informatie te bevorderen. Het stimuleert betrokken onderzoekers en instellingen om gebruik te maken van gemeenschappelijke standaarden die de uitwisseling van gegevens gemakkelijker maken en het zorgt ervoor dat lidstaten de nodige capaciteiten verwerven om op internationale schaal te kunnen meedraaien in de uitwisseling van gegevens en informatie en het voeren van onderzoek.
De brochure biedt een overzicht van de diensten die het IODE-programma levert aan de internationale wetenschappelijke gemeenschap en de rol van het projectkantoor daarin. Daarbij gaat het onder andere over het bevorderen van duurzaam kustbeheer, over het tijdig waarschuwen voor tsunami's, over het vergroten van onze kennis over de biodiversiteit in de oceanen en over het creëren van platformen om de toegankelijkheid en de uitwisseling van wetenschappelijke gegevens en kennis wereldwijd te verbeteren.
De komende jaren worden over de hele wereld opleidingscentra geopend naar het voorbeeld van het projectkantoor in Oostende. Deze centra zullen zich elk op een specifieke regio of taalgroep concentreren. Zo zal een veelvoud aan studenten kunnen worden opgeleid en kunnen de kennis en cursussen onderling gedeeld worden. Het projectkantoor zal de coördinatie van deze regionale opleidingscentra op zich nemen.
Download De oceaan ontsluiten - 10 jaar UNESCO/IOC Projectkantoor voor IODE in Oostende
Download Unlocking The Ocean - 10 Years UNESCO/IOC Project Office for IODE in Ostend
De brochure De oceaan ontsluiten - 10 jaar UNESCO/IOC Projectkantoor voor IODE in Oostende kan je gratis bestellen bij info@unesco-vlaanderen.be