Unesco Vlaanderen

UNESCO eert Tagore, Neruda en Cesaire

Gepubliceerd op 08/09/2011 door Unesco Platform Vlaanderen

UNESCO organiseert een internationaal forum op 13 september 2011 om een nieuw programma te lanceren dat Rabindrânâth Tagore, Pablo Neruda en Aimé Césaire eert, drie dichters die elk op hun eigen manier de waarden van het humanisme verspreidden.

Het forum laat vooraanstaande sprekers aan het woord over drie centrale thema's, telkens gevolgd door een open debat. De onderwerpen die aan bod komen zijn: emancipatie van onderdrukking, de band tussen mens en natuur, en de uitdaging om meer en beter onderwijs aan te bieden.

Het Rabindrânâth Tagore, Pablo Neruda en Aimé Césaire programma is een van de uitkomsten van het Internationaal Jaar voor de Toenadering tussen Culturen (2010) en is gericht op het ondersteunen van vertalingen, publicaties en andere creaties die in het teken staan van deze drie schrijvers. Het zal ook werk maken van het verspreiden van de boodschap die centraal staat in hun werk.

Hoewel ze van een verschillende geografische, sociale en politieke achtergrond komen, delen Tagore, Neruda en Césaire een engagement voor humanistische waarden. Elk op hun manier gaven ze een stem aan diegenen die niet werden gehoord. Ze legden zich niet neer bij relaties die gebaseerd waren op dominantie en onderdanigheid - of het nu om kolonialisme, fascisme of racisme ging - en zodoende brachten ze een boodschap met een universele dimensie.


Het programma van het forum omtrent het Rabindrânâth Tagore, Pablo Neruda en Aimé Césaire programma van UNESCO