Unesco Vlaanderen

Unesco en WHO gaan voor duurzame ontwikkeling

Gepubliceerd op 27/04/2017 door Unesco Platform Vlaanderen

VN-organisaties sluiten akkoord voor realisatie van Duurzame Ontwikkelingsdoelen.

Unesco en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hebben op 26 april 2017 een samenwerkingsakkoord gesloten in Genève. De overeenkomst is gericht op de realisatie van de internationaal afgesproken Duurzame Ontwikkelingsdoelen. Daartoe komt er meer integratie tussen het onderwijs en de gezondheidssector.

Unesco en de WHO gaan onder meer samenwerken rond gezondheid op de werkvloer, gezondheid op school en voorlichting die rekening houdt met culturele gevoeligheden. Andere aandachtspunten omvatten onderzoek en opleiding rond gezondheid en biowetenschappen, samenwerking rond klimaatverandering en het inperken van de impact van natuurrampen, en bio-ethiek.

“Onderwijs en gezondheid zijn allebei essentieel en zijn onderling verbonden. Kinderen moeten gezond zijn om naar school te kunnen gaan en om hun potentieel te kunnen bereiken. We weten ook dat onderwijs een levenslange impact heeft op de gezondheid van mensen en die van hun kinderen,” zegt Margaret Chan, directeur-generaal van de WHO.

“Om de doelstellingen van de internationale Agenda 2030 te realiseren, is er nood aan geïntegreerde en innovatieve manieren van samenwerking om ten volle het potentieel te benutten van onderwijs, gezondheid, cultuur en wetenschap voor het realiseren van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen. En dat is net wat dit strategisch partnerschap tussen Unesco en de WHO beoogt. Het is onze betrachting om ervoor te zorgen dat iedereen zijn of haar volle potentieel behaalt en mee kan bouwen aan een duurzame toekomst,” zegt Irina Bokova, directeur-generaal van Unesco.