Unesco Vlaanderen

Unesco financiert 7 projecten om kunstenaars in Oekraïne te ondersteunen

Gepubliceerd op 22/09/2022 door Unesco Platform Vlaanderen

Unesco en de Oekraïense ngo Museum for Contemporary Art (MOCA) ondersteunen samen 7 projecten om de voortzetting van artistieke creatie en de toegang tot het culturele leven in Oekraïne te bevorderen.

MOCA selecteerde de projecten na een online oproep. De financiering komt van de 100.000 dollar die het Erfgoed Noodfonds van Unesco vrijmaakte voor Oekraïne. De projecten omvatten animatie, het creëren van open culturele ruimten, audiovisuele installaties en tentoonstellingen. Doel is om kunstenaars tijdens de oorlog opnieuw in contact te brengen met hun publiek. Er worden nog 10 andere projecten overwogen voor financiering in de nabije toekomst.

“Het ondersteunen van kunstenaars en cultuurprofessionals vandaag betekent het ondersteunen van de samenlevingen van morgen. Cultuur is een essentieel publiek goed voor de samenleving en toegang tot het culturele leven is een fundamenteel universeel mensenrecht. We moeten kunstenaars daarom steunen en erkennen dat ze een essentiële rol spelen in ons leven, zowel in tijden van vrede als in tijden van oorlog,” zegt Ernesto Ottone R. , adjunct-directeur-generaal voor Cultuur van Unesco.

Sinds 24 februari 2022, toen het Russische offensief tegen Oekraïne begon, nam Unesco verschillende noodmaatregelen en ze blijft de behoeften ter plaatse identificeren om de culturele sector, evenals de onderwijssector en de persvrijheid, zoveel mogelijk te ondersteunen, in overeenstemming met haar mandaat.