Unesco Vlaanderen

UNESCO nomineert Plantin-Moretus archief

Gepubliceerd op 09/07/2001 door Unesco Platform Vlaanderen

Zopas maakte de UNESCO bekend dat het zakenarchief van de Plantin-Moretusdrukkerij in Antwerpen tot de genomineerden behoort om in het najaar te worden opgenomen op de lijst van "Het geheugen van de mensheid". Die lijst is bedoelt als aanvulling op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO waarop monumenten en landschappen met een uitzonderlijke universele waarde zijn ingeschreven. Het gaat om waardevolle documenten uit archieven, bibliotheken en musea. Bedoeling is de teksten te koesteren en voor iedereen toegankelijk te maken, onder meer via het internet.

"De werkzaamheden van Officina Plantiniana in de 16e en 17e eeuw vallen samen met een periode waarin geleerden uit de Lage Landen een zeer belangrijke rol speelden in de ontwikkeling van het westers denken," zo verantwoordt de UNESCO de nominatie. "Het gaat om meer dan de boekhouding van een grootschalige kapitalistische onderneming: het weerspiegelt een aanzienlijk deel van de culturele stromingen in het Westen. Aangezien de archieven vrijwel intact zijn overgeleverd, bieden ze 300 jaar geschiedenis van het gedrukte boek in een weelde van gedetailleerde en precieze gegevens."

Als het archief op de lijst wordt opgenomen, is het meteen de eerste Belgische inschrijving op de lijst. Andere genomineerden zijn: de negende symfonie van Beethoven, de Gutenberg-bijbel en de drukpers waarop die werd vervaardigd, Fritz Langs filmklassieker "Metropolis", de nalatenschap van Goethe, het dagboek dat kapitein James Cook bijhield tijdens zijn ontdekkingsreizen met de Endeavour, het manuscript van "Nora of het Poppenhuis" van Hendrik Isben en de archieven van de politierepressie onder de Stroessner-dictatuur in Paraguay.