Unesco Vlaanderen

Unesco Persvijheidprijs voor twee Myanmarese journalisten

Gepubliceerd op 11/04/2019 door Unesco Platform Vlaanderen

Opgesloten Reuters-verslaggevers Kyaw Soe Oo en Wa Lone krijgen de Unesco/Guillermo Cano Prijs voor Persvrijheid 2019.

De jaarlijkse Unesco/Guillermo Cano Prijs voor Persvrijheid is door een internationale jury toegekend aan Kyaw Soe Oo en Wa Lone, twee journalisten die in Mayanmar een gevangenisstraf van zeven jaar uitzitten wegens 'schending van staatsgeheimen'.

Kyaw Soe Oo en Wa Lone werden op 12 december 2017 opgepakt. Ze werkten in opdracht van nieuwsagentschap Reuters aan een reportage over mensenrechtenschendingen tegen de Rohingya-moslimgemeenschap door het Mayanmarese leger in de staat Rahkine.

Unesco heeft het duo de Prijs toegekend voor hun moed, verzet en toewijding op het gebied van de vrijheid van meningstuiting, aldus jury-voorzitter Wojciech Tochman.

De Prijs wordt officieel uitgereikt op 2 mei 2019 in Ethiopië als onderdeel van de viering van de Werelddag van de Persvrijheid (3 mei). Het thema dit jaar is 'Media voor democratie: journalistiek en verkiezingen in tijden van desinformatie'.

De Unesco/Guillermo Cano Prijs voor Persvrijheid eert een persoon, organisatie of instelling die een uitstekende bijdrage heeft geleverd aan de verdediging of bevordering van de persvrijheid, vooral als dit gebeurde in gevaarlijke omstandigheden. Hij is vernoemd naar Guillermo Cano Isaza, de Colombiaanse journalist die op 17 december 1986 werd vermoord voor de kantoren van zijn krant El Espectador in Bogotá, Colombia. Aan de Prijs is een geldbedrag van 25 000 dollar verbonden.