Unesco Vlaanderen

UNESCO persvrijheidprijs postuum toegekend aan Anna Politkovskaja

Gepubliceerd op 30/03/2007 door Unesco Platform Vlaanderen

Op voordracht van een internationale jury, kent UNESCO directeur-generaal Koïchiro Matssura dit jaar de UNESCO/Guillermo Cano Wereldpersvrijheidprijs toe aan de Russische journaliste Anna Politkovskaja. Zij werd vorig jaar in Moskou doodgeschoten.

Kavi Chongkittavorn, voorzitter van de 14-koppige jury, verklaart de keuze: "Anna Politkovskaja toonde ongelooflijke moed en vastberadenheid met haar verslaggeving over het conflict in Tsjetsjenië - ook nadat de rest van de wereld er zich van had afgekeerd. Haar toewijding en de inzet waarmee ze op zoek ging naar de waarheid, zetten een hoge standaard voor de journalistiek, niet enkel in Rusland maar over de hele wereld. De moed en het engagement waarmee Anna haar werk deed, deden ons beslissen om uitzonderlijk, en voor het eerst, de UNESCO/Guillermo Cano Wereldpersvrijheidprijs postuum toe te kennen."

Anna Politkovskaja werd geboren in 1958 en studeerde journalistiek in Moskou. Ze schreef voor de Novaja Gazeta en was een voorvechtster voor de mensenrechten. Ze verwierf grote bekendheid en nationaal en internationaal aanzien met haar artikels over het conflict in Tsjetsjenië. Ze werd doodgeschoten in de inkomsthal van haar woning op 7 oktober 2006.

Jaarlijks reikt de UNESCO de Guillermo Cano Wereldpersvrijheidprijs uit om een journalist of mediaprofessional te eren die zijn of haar collega's tot voorbeeld kan dienen omwille van zijn of haar inzet voor de persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting. De prijs is vernoemd naar Guillermo Cano, de Colombiaanse journalist die in 1987 werd vermoord omdat hij de plaatselijke drugsbaronnen te dicht op de huid zat.

Klik hier voor meer informatie over het werk van de UNESCO ten voordele van persvrijheid.