Unesco Vlaanderen

Unesco Persvrijheidsprijs voor Maria Ressa

Gepubliceerd op 29/04/2021 door Unesco Platform Vlaanderen

Onderzoeksjournalist en media-uitgever Maria Ressa van de Filippijnen is uitgeroepen tot laureaat van de Unesco/Guillermo Cano Prijs voor Persvrijheid. De prijsuitreiking vindt plaats op 2 mei 2021 in Windhoek, Namibië, ter gelegenheid van de Wereldconferentie van de Dag van de Persvrijheid, en wordt online gestreamd.

Lange strijd voor persvrijheid

Gedurende een carrière van meer dan dertig jaar heeft Ressa gewerkt als hoofdonderzoeksverslaggever van CNN voor Azië en als hoofd van ABS-CBN News and Current Affairs. Ze is ook betrokken geweest bij veel internationale initiatieven om persvrijheid te bevorderen. In de afgelopen jaren was ze het doelwit van online aanvallen en gerechtelijke processen met betrekking tot haar onderzoeksberichtgeving en status als leidinggevende van de nieuwswebsite Rappler. Ze is gearresteerd voor vermeende misdrijven die verband houden met de uitoefening van haar beroep, en is het onderwerp geweest van een aanhoudende campagne van onlinemisbruik, bedreigingen en pesterijen, die er op een gegeven moment toe hebben geleid dat ze gemiddeld meer dan 90 haatberichten per uur ontving op Facebook.

“De voortdurende strijd van Maria Ressa voor vrijheid van meningsuiting is een voorbeeld voor veel journalisten over de hele wereld. Haar zaak is symbolisch voor wereldwijde trends die een reële bedreiging vormen voor de persvrijheid en dus voor de democratie,” aldus Marilu Mastrogiovanni, voorzitter van de internationale jury die de Prijs toekent.

Prijs

De Unesco/Guillermo Cano Prijs voor Persvrijheid wordt jaarlijks uitgereikt ter gelegenheid van de Werelddag van de Persvrijheid (3 mei). De Prijs, ten bedrage van 25.000 dollar, eert een persoon of organisatie die een bijzondere bijdrage heeft geleverd aan de bescherming en promotie van persvrijheid, vooral als ze daarbij gevaar lopen. Hij is vernoemd naar Guillermo Cano Isaza, de Colombiaanse journalist die op 17 december 1986 werd vermoord voor de kantoren van zijn krant El Espectador in Bogota, Colombia.

Conferentie

De Wereldconferentie van de Dag van de Persvrijheid vindt plaats van 29 april tot 3 mei 2021 en richt zich op het thema ‘Informatie als een publiek goed’. Er zijn meer dan 40 online- en in-situ-sessies gepland over onderwerpen als de transparantie van onlineplatforms en het belang van media- en informatiegeletterdheid. De conferentie gaat ook in op manieren om onafhankelijke media te promoten en te ondersteunen die worstelen om een crisis te overleven die verergerd is door de COVID-19-pandemie.