Unesco Vlaanderen

Unesco-prijzen voor vrouwen in de wetenschap toegekend

Gepubliceerd op 15/02/2019 door Unesco Platform Vlaanderen

Erkenning voor het baanbrekende werk van vijf vrouwelijke wetenschappers.

De L'Oréal Foundation en Unesco hebben de laureaten bekendgemaakt van de 21e International Awards For Women in Science waarmee beide partners jaarlijks uitmuntende vrouwelijke wetenschappers van over de hele wereld eren. De wetenschappers worden erkend voor de voortreffelijkheid van hun onderzoek op het gebied van materiaalkunde, wiskunde en informatica.

Uitbreiding van de prijs naar wiskunde en informatica

Het is de eerste keer dat ook de onderzoeksgebieden wiskunde en informatica zijn opgenomen bij de prijzen voor materiaalkunde. De beslissing is ingegeven door het feit dat wiskunde een van de wetenschapsgebieden is met de laagste vertegenwoordiging van vrouwen op het hoogste niveau. Bovendien is er onder de 141 laureaten van de drie meest prestigieuze internationale prijzen voor wiskunde (Fields, Wolf en Abel) slechts één vrouwelijke wiskundige.

Bij de vijf laureaten die dit jaar de For Women in Science Awards krijgen, zijn twee wiskundigen: Claire Voisin, een van de vijf vrouwen die een gouden medaille van het Franse Nationaal Centrum voor Wetenschappelijk Onderzoek (CNRS) heeft gekregen, en de eerste vrouwelijke wiskundige leerstoelhouder aan het prestigieuze Collège de France en Ingrid Daubechies van de Duke University (VS), de eerste vrouwelijke onderzoeker aan het hoofd van de International Mathematical Union.

De vijf laureaten van 2019

Professor Najat Aoun Saliba - Analytische en atmosferische chemie
Hoogleraar scheikunde en directeur van het natuurbehoudcentrum aan de Amerikaanse Universiteit van Beiroet, Libanon

Professor Saliba wordt beloond voor haar pionierswerk in het identificeren van carcinogene agentia en andere giftige luchtverontreinigende stoffen in het Midden-Oosten en in moderne nicotineleveringssystemen, zoals sigaretten en waterpijpen. Haar innovatieve werk in analytische en atmosferische chemie zal het mogelijk maken om enkele van de meest dringende milieu-uitdagingen aan te pakken en het volksgezondheidsbeleid en -praktijken vooruit te helpen.

Professeur Maki Kawai - Chemie / katalyse
Directeur-generaal, Institute of Molecular Sciences, Tokyo University, Japan, lid van de Wetenschapsraad van Japan

Professor Maki Kawai wordt erkend voor haar baanbrekende werk in het manipuleren van moleculen op atomair niveau, om materialen te transformeren en innovatieve materialen te creëren. Haar uitzonderlijk onderzoek heeft bijgedragen aan het vestigen van de basis van nanotechnologieën in de voorhoede van ontdekkingen van nieuwe chemische en fysische fenomenen die kunnen bijdra gen aan de aanpak van milieukwesties zoals energie-efficiëntie.


Profesor Karen Hallberg - Natuurkunde / fysica van de gecondenseerde materie
Professor aan het Balseiro Institute and Research Director van het Bariloche Atomic Centre, CNEA / CONICET, Argentinië

Professor Karen Hallberg wordt beloond voor het ontwikkelen van geavanceerde computerbenaderingen waarmee wetenschappers de fysica van kwantummaterie kunnen begrijpen. Haar innovatieve en creatieve technieken vormen een belangrijke bijdrage aan het begrip van nanoscopische systemen en nieuwe materialen.

Professor Ingrid Daubechies - Wiskunde / Wiskundige natuurkunde
Hoogleraar Wiskunde en Electrical and Computer Engineering, Duke University, Verenigde Staten

Professor Daubechies staat bekend om haar uitzonderlijke bijdrage aan de numerieke verwerking van afbeeldingen en signaalverwerking, en biedt standaard en flexibele algoritmen voor datacompressie. Haar innovatieve onderzoek naar wavelet-theorie heeft geleid tot de ontwikkeling van behandelings- en beeldfiltratiemethoden die worden gebruikt in technologieën van medische beeldvormingsapparatuur tot draadloze communicatie.

Professor Claire Voisin - Wiskunde / Algebraïsche meetkunde
Professor aan het Collège de France en voormalig onderzoeker bij het Franse Nationale Centrum voor Wetenschappelijk Onderzoek (CNRS)

Professor Voisin wordt beloond voor haar uitstekende werk in de algebraïsche meetkunde. Haar baanbrekende ontdekkingen hebben wiskundigen en wetenschappers toegestaan fundamentele vragen over topologie en Hodge-structuren van complexe algebraïsche variëteiten op te lossen.