Unesco Vlaanderen

UNESCO steunt ontwikkeling van media in 65 landen

Gepubliceerd op 30/03/2011 door Unesco Platform Vlaanderen

93 projecten gericht op het vergroten van de kansen voor vrije, onafhankelijke en pluralistische media in ontwikkelingslanden krijgen financiële steun van UNESCO's Internationaal Programma voor de Ontwikkeling van Communicatie (IPDC). Dat is de uitkomst van de vijfenvijftigste jaarlijkse bijeenkomst van het Bureau van het IPDC van 22 tot 24 maart 2011 op de hoofdzetel van UNESCO in Parijs. In totaal is een bedrag van 2,3 miljoen dollar toegekend aan projecten in 65 landen.

Het merendeel van de projecten (39) die steun krijgen, hebben betrekking op Afrika - een prioriteit van UNESCO - terwijl er 22 zijn goedgekeurd voor Azië en het gebied van de Stille Oceaan, 18 voor Latijns-Amerika en de Caraïben, 12 voor de Arabische regio en 2 voor Europa. Alle projecten sluiten aan bij de drie voornaamste aandachtspunten van het IPDC: het bevorderen van vrije meningsuiting en mediapluralisme; het ontwikkelen van lokale media; en het aanscherpen van de vaardigheden van mensen die actief zijn in de media.

Ontluikende democratie in Tunesië en Egypte koesteren

België steunt een groot project dat het medialandschap van Noord-Afrika en het Midden-Oosten in kaart zal brengen en aanbevelingen zal formuleren voor de ontwikkeling van de mediasector. Bijzondere aandacht zal daarbij uitgaan naar regelgeving ter bescherming van het recht op vrijheid van meningsuiting, pluralisme en diversiteit van de media.

Het zwaartepunt van het project ligt in Egypte en Tunesië. De nieuwe regeringen in deze landen zullen de overgang naar een democratisch systeem in goede banen moeten leiden. Een essentieel onderdeel van dit proces is verzekeren dat de media vrij hun taak kunnen vervullen. Vrije, onafhankelijke en pluralistische media vormen immers een voedingsbodem voor democratie.

De financiering van alle weerhouden projecten is mogelijk dankzij vrijwillige bijdragen van 13 donoren aan het IPDC: Andorra, België, Denemarken, Finland, Frankrijk, India, Israël, Noorwegen, Rusland, Spanje, de VS, Zweden en Zwitserland.

Het Bureau van het IPDC, dat de uitvoering van het programma stuurt, bestaat uit vertegenwoordigers van acht landen die zijn aangesloten bij het programma. De volgende bijeenkomst van het Bureau is gepland van 22 tot 24 februari 2012.


Overzicht van de 93 projecten die steun krijgen