Unesco Vlaanderen

UNESCO topman bezorgd over persvrijheid in autonome Palestijnse gebieden

Gepubliceerd op 24/01/2002 door Unesco Platform Vlaanderen

Tijdens een bezoek aan Brazilië uitte Koïchiro Matsuura, Directeur-Generaal van de UNESCO, zijn bezorgdheid over de recente maatregelen die getroffen werden tegen de Voice of Palestine, het radiostation van de Palestijnse autoriteiten, en haar televisiezender in Ramallah.

Matsuura: "Ik ben uiterst bezorgd over de recente schendingen van de persvrijheid in de regio. Ik zal de vrije meningsuiting en de daaraan gekoppelde persvrijheid blijven steunen, overal waar die bedreigd wordt. Ik kan niet aanvaarden dat media en journalisten als doelwit gebruikt worden in gewapende conflicten. De UNESCO is sterkt geëngageerd voor vrije meningsuiting en de onafhankelijkheid en het pluralisme van de media."

De gebeurtenissen die aan de grondslag van Matsuura's bezorgdheid liggen, zijn onder andere het in beslag nemen en vernielen van uitzendmateriaal. Er is ook bezorgdheid over de weigering van de Israëlische regering om de perskaarten van Palestijnse journalisten te vernieuwen. Velen onder hen werken voor buitenlandse mediaorganisaties en worden zo verhinderd om te berichten over de situatie op de westelijke Jordaanoever en Gaza.

De UNESCO levert al geruime tijd steun aan de Palestine Broadcasting Company (PBC) en het Palestijnse nieuwsagentschap WAFA onder de vorm van opleidingen en infrastructuur. In 1998 hielp de UNESCO het Israëlisch/Palestijns Nieuwsforum oprichten dat ernaar streeft om een geest van professionele solidariteit te creëren, professionele uitwisselingen bevordert en professionele normen wil voorschrijven voor de berichtgeving over gebeurtenissen en onderwerpen van algemeen belang. Hoewel het werk van het Forum sterk bemoeilijkt wordt door het oplaaien van het geweld, belooft Matsuura om haar activiteiten te blijven ondersteunen.