Unesco Vlaanderen

Unesco-topman veroordeelt moord op Russische journaliste Anna Politkovskaja

Gepubliceerd op 10/10/2006 door Unesco Platform Vlaanderen

Afgelopen zaterdag werd de bekende Russische onderzoeksjournaliste Anna Politkovskaja doodgeschoten in Moskou. "Ik veroordeel de moord op Anna Politkovskaja," zegt Koïchiro Matsuura, directeur-generaal van de UNESCO, vandaag. "De UNESCO rouwt om haar dood die een groot verlies betekent voor haar beroep, haar land en de ganse internationale gemeenschap. Met haar artikels in de Novaja Gazeta verdedigde ze de vrijheid van meningsuiting in Rusland, een vrijheid die een fundamenteel mensenrecht en een hoeksteen van de democratie is.

"De onvermoeibare moed van Anna Politkovskaja en haar toewijding voor haar beroep leverden haar over de hele wereld erkenning op. Ik heb er vertrouwen in dat het onderzoek dat de Russische autoriteiten startten naar de moord op Anna Politkovskaja, vruchten zal afwerpen en dat de schuldigen voor het gerecht zullen worden gebracht. Het is essentieel dat de straf die de moordenaars van Anna Politkovskaja krijgen, overeenstemt met de ernst van hun daden, om de indruk te vermijden dat het doden van journalisten met straffeloosheid getolereerd wordt. Gezien deze bezorgdheid, ben ik tevreden dat de procureur-generaal deze pijnlijke zaak zal onderzoeken."

De 48-jarige journaliste - een van de sprekers op een Unesco-seminarie in Manila n.a.v. de Werelddag van de Persvrijheid in 2002 en medewerkster van verschillende andere Unesco-conferenties - vergaarde de voorbije jaren vooral faam met haar berichtgeving over Tsjetsjenië.

Volgens het Committee to Protect Journalists is Anna Politkovskaja al de derde journalist(e) die dit jaar in Rusland vermoord werd.