Unesco Vlaanderen

UNESCO vraagt vrijlating van U Win Tin

Gepubliceerd op 23/05/2002 door Unesco Platform Vlaanderen

In zijn brief aan generaal Than Shwe uit Matsuura "ernstige bezorgdheid over de blijvende vasthouding in zeer slechte omstandigheden" van de nu 72-jarige voormalige hoofdredacteur van het dagblad Hanthawati en stichter van de Nationale Liga voor Democratie die sinds juli 1989 zit opgesloten en momenteel in de ziekenboeg van de gevangenis verblijft.

Matsuura roept de "extreem slechte gezondheid" van U Win Tin in om de regering van Myanmar te vragen haar "medeleven en oprechtheid in het verzoeningsproces te demonstreren door U Win Tin vrij te laten en hem zo toegang te geven tot de medische behandeling die hij dringend nodig heeft."

De directeur-generaal van de UNESCO riep al eerder op tot de vrijlating van U Win Tin op de Werelddag voor de Persvrijheid (3 mei). Tijdens een plechtigheid in Manilla (Filippijnen) noemde hij de vrije meningsuiting "een van de meest fundamentele mensenrechten en een hoeksteen van de democratie" om te vervolgen met "menselijkheid en rechtvaardigheid vragen niets minder dan zijn (U Win Tin's -red.) onmiddellijke vrijlating."

U Win Tin werd in juli 1989 gearresteerd en drie maanden later tot 14 jaar veroordeeld en overgebracht naar de Insein gevangenis in Rangoon wegens zijn vermeend lidmaatschap van de in Myanmar verboden Communistische Partij. In 1996 werd hij in de gevangenis veroordeeld tot een bijkomende straf van 5 jaar voor het breken van de gevangenisvoorschriften die het bezit van schrijfgerief verbieden. Later dat jaar transfereerde men hem naar de Myingyan gevangenis ten noorden van Rangoon, zodat zijn familie hem niet langer kon bezoeken of voedsel en medicijnen sturen. Zijn gevangenisstraf eindigt pas in juli 2008, tenzij de journalist elke politieke activiteit afzweert, wat hij weigert.