Unesco Vlaanderen

Vergeten slaven

Gepubliceerd op 30/04/2004 door Unesco Platform Vlaanderen

Vergeten slaven is de naam van een nieuw onderzoeks- en informatieprogramma dat de Franse Groep voor mariene archeologie GRAN met steun van de UNESCO zal uitwerken. Het programma werd geïnspireerd door het verhaal van het slavenschip L'Utile dat voor de kust van het eiland Tromelin in de Indische Oceaan verging op 31 juli 1761 terwijl het slaven van Madagaskar naar Mauritius vervoerde. De bemanning van het schip knutselde een geïmproviseerd vlot ineen en liet 60 slaven op het eiland achter met de belofte hen later te komen oppikken. Ze kwamen hun belofte nooit na en 15 jaar later, op 29 november 1776, ontdekte de korvet La Dauphine acht overlevenden op het eiland: zeven vrouwen en een acht maanden oude baby.

Het nieuwe programma past binnen het kader van het Internationaal jaar ter herdenking van de strijd tegen de slavernij en haar afschaffing en is onderdeel van het Slavenroutes programma van de UNESCO. Vergeten slaven zal historisch en archeologisch onderzoek doen naar alle aspecten van deze gebeurtenis die symbool staat voor de manier waarop slaven in het algemeen en in het gebied van de Indische Oceaan in het bijzonder, behandeld werden. Het zal ook deel uitmaken van een bredere informatiecampagne om in scholen en bij het brede publiek meer bewustzijn te scheppen voor de geschiedenis en de gevolgen van de slavenhandel en voor de moderne vormen van slavernij.

Dit jaar zullen researchers in Frankrijk en Madagaskar beginnen met een onderzoek om de reis en het leven van de slaven die aan boord van L'Utile waren, te reconstrueren om zo te achterhalen hoe een handvol van deze mensen erin slaagde om gedurende 15 jaar te overleven op een afgelegen woestijnachtig eiland. Er komt ook een genealogisch onderzoek naar de afstammelingen van de protagonisten van dit verhaal, zowel van de slaven als van de zeelui. In een latere fase zullen scholen de vooruitgang van het onderzoek via het internet kunnen volgen en informatie over slavernij en hun opvattingen daaromtrent met elkaar kunnen delen.