Unesco Vlaanderen

Vijf vrouwelijke onderzoekers bekroond voor baanbrekend werk in milieu- en biowetenschappen

Gepubliceerd op 01/10/2021 door Unesco Platform Vlaanderen

Unesco en de L'Oréal Foundation hebben de winnaars van de International Prize for Women in Science 2022 bekendgemaakt. De prijs eert vijf vooraanstaande vrouwelijke wetenschappers met uitzonderlijke carrières uit de vijf regio's van de wereld.

De laureaten zijn:

Professor María Guadalupe Guzmán Tirado - Infectieziekten
Bekroond voor haar baanbrekende werk om het begrip en de behandeling van dengue, ook wel bekend als 'tropische griep', te verbeteren. Dengue-koorts komt voornamelijk voor in de intertropen en besmet naar schatting jaarlijks tussen de 50 en 100 miljoen mensen wereldwijd. Haar onderzoek heeft geleid tot een beter begrip van de pathogenese, behandeling van symptomen en preventie.

Professor Katalin Karikó – Biochemie
Bekroond voor haar uitstekende bijdrage aan de ontwikkeling van messenger RNA-technologie. Haar werk heeft geleid tot de doorbraak in de ontwikkeling van vaccins tegen COVID-19.

Professor Hailan Hu – Neurowetenschappen
Bekroond voor haar belangrijke ontdekkingen in de neurowetenschappen, in het bijzonder haar werk op het gebied van depressie, dat heeft geleid tot de ontwikkeling van medicijnen van de volgende generatie voor depressie.

Professor Agnès Binagwaho - Volksgezondheid
Bekroond voor haar cruciale rol bij het opzetten van een nieuw openbaar gezondheidszorgsysteem voor de meest kwetsbaren in Afrika, met name in Rwanda. Haar werk heeft geleid tot een betere toegang tot hiv-, malaria- en tbc-zorg.

Professor María Ángela Nieto Toledano - Embryologie
Bekroond voor haar fundamentele ontdekkingen over celdifferentiatie tijdens de embryonale ontwikkeling. Haar werk heeft de weg vrijgemaakt voor de ontwikkeling van nieuwe therapeutische benaderingen bij de behandeling van kanker en de verspreiding ervan naar andere weefsels.

Vanuit de overtuiging dat de wereld wetenschap nodig heeft en dat wetenschap vrouwen nodig heeft, zetten Unesco en de L'Oréal Foundation zich in om vrouwen in de wetenschap te promoten. Om ze zichtbaarder te maken, hun talent bekend te maken en toekomstige generaties te inspireren, heeft het L'Oréal-UNESCO For Women in Science-programma tot doel de carrières van vrouwelijke wetenschappers te versnellen en de obstakels die ze tegenkomen te bestrijden.

Sinds de oprichting van het For Women in Science-programma in 1998 zijn 122 laureaten en meer dan 3.800 getalenteerde jonge wetenschappers, doctoraal- en postdoctorale studenten in meer dan 115 landen ondersteund en geëerd.