Unesco Vlaanderen

Vijfde editie Internationale Jazzdag

Gepubliceerd op 06/04/2016 door Unesco Platform Vlaanderen

De vijfde jaarlijkse Internationale Jazzdag wordt wereldwijd gevierd op 30 april 2016. De Amerikaanse president Barack Obama en first lady Michelle Obama ontvangen het vijfde International All-Star Global Concert in het Witte Huis op 29 april. De Amerikaanse zender ABC zal een special van een uur over het concert uitzenden op 30 april. De special zal eveneens te zien zijn op de websites van de Verenigde Naties, Unesco, het Amerikaanse State Department en het Witte Huis. Het concert brengt een brede waaier van uitzonderlijk muzikanten bijeen om de jazz te vieren.

De volgende artiesten zullen aantreden op het concert: Joey Alexander, Terence Blanchard, Kris Bowers, Dee Dee Bridgewater, Till Brönner, Terri Lyne Carrington, Chick Corea, Jamie Cullum, Kurt Elling, Aretha Franklin, Robert Glasper, Buddy Guy, Herbie Hancock, Jimmy Heath, Dave Holland, Zakir Hussain, Al Jarreau, Diana Krall, Lionel Loueke, Hugh Masekela, Christian McBride, John McLaughlin, Pat Metheny, Marcus Miller, James Morrison, Danilo Pérez, Rebirth Brass Band, Dianne Reeves, Lee Ritenour, Wayne Shorter, Esperanza Spalding, Sting, Trombone Shorty, Chucho Valdés en Ben Williams. John Beasley is de Musical Director van de avond.

"Jazz is geboren in de Verenigde Staten en verspreide zich wereldwijd als muziek van tolerantie, vrijheid en menselijke waardigheid. Daarom creëerde Unesco de Internationale Jazzdag. Het is een evenement dat er ons aan herinnert dat jazz meer dan muziek is - het is een universele boodschap van vrede met ritme en betekenis," aldus Irina Bokova, directeur-generaal van Unesco.

Ter gelegenheid van de Internationale Jazzdag zal het Thelonius Monk Institute of Jazz 'Math, Science and Music' lanceren: een online educatief platform met onder meer curricula, games en apps die muziek gebruiken om kinderen en jongeren wiskunde en wetenschappen aan te leren.


Overzicht van de Internationale Jazzdag concerten en vieringen in België

Unesco en de Internationale Jazzdag

De officiële website van de Internationale Jazzdag