Unesco Vlaanderen

Vragen bij behandeling journalisten in Eritrea na dood gevangengezet auteur

Gepubliceerd op 21/02/2007 door Unesco Platform Vlaanderen

"Ik ben bezorgd over de persvrijheid in Eritrea en over de manier waarop journalisten ginds behandeld worden," aldus Koïchiro Matsuura, directeur-generaal van de UNESCO. "Berichten over journalisten die zonder proces gevangengezet worden, stemmen tot ernstige bezorgdheid en bovendien bereiken er ons berichten over de verdwijning van journalisten. Ik vraag de regering van Eritrea dan ook om klaarheid te scheppen en om het recht op een eerlijk proces en de mensenrechten te garanderen, met inbegrip van de vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid die essentieel zijn voor democratie en gerechtigheid."

De directeur-generaal deed deze uitspraak nadat Reporters Zonder Grenzen bekend maakte dat de dichter en toneelschrijver Fessehaye "Joshua" Yohannes, een voormalig journalist bij het inmiddels verboden weekblad Setot, in gevangenschap overleed op 11 januari 2007.

Yohannes werd gearresteerd in september 2001, samen met tien andere journalisten en verschillende leden van de oppositie. In die periode verbood de regering van Eritrea ook alle media met een private eigenaar.

Klik hier voor meer informatie over het werk van de UNESCO ten voordele van persvrijheid.