Unesco Vlaanderen

Waardevol literair werk keert terug naar Irak

Gepubliceerd op 23/09/2021 door Unesco Platform Vlaanderen

Unesco is blij met het nieuws dat de Verenigde Staten een van de oudste literaire werken uit de geschiedenis teruggeeft aan Irak. Het gaat om een kleitablet met spijkerschrift die deel uitmaakt van het Gilgamesj-epos. Een van ’s werelds oudste bekende  religieuze teksten.

De officiële overhandiging gebeurt tijdens een ceremonie in het Smithsonian Institution in Washington DC op 23 september 2021. Naast dit uitzonderlijke stuk zorgde de Amerikaanse regering in juli al voor de teruggave van 17.000 kunstvoorwerpen aan Irak waarvan werd ontdekt dat ze in de afgelopen decennia waren geplunderd.

De Gilgamesj-tablet zou zijn geplunderd uit een museum in Irak in 1991. In 2007 werd het op frauduleuze wijze geïntroduceerd op de Amerikaanse kunstmarkt en in 2019 werd het in beslag genomen door het Amerikaanse ministerie van Justitie.

De teruggave van dit waardevolle artefact is het resultaat van tientallen jaren samenwerking tussen landen zoals de Verenigde Staten en Irak, die beide het Unesco-verdrag van 1970 hebben ondertekend, dat landen het juridische en praktische kader biedt om illegale handel te voorkomen en ervoor te zorgen dat teruggevonden cultuurobjecten worden teruggestuurd naar hun rechtmatige plaats.