Unesco Vlaanderen

Wereldbekende jazzartiest Herbie Hancock is UNESCO Goodwill Ambassadeur

Gepubliceerd op 27/07/2011 door Unesco Platform Vlaanderen

De Amerikaanse jazzmuzikant Herbie Hancock is door UNESCO directeur-generaal Irina Bokova op 22 juli 2011 benoemd tot UNESCO Goodwill Ambassadeur tijdens een ceremonie op de hoofdzetel van de Organisatie in Parijs.

Irina Bokova looft de inzet van Herbie Hancock voor het verspreiden van de vredesboodschap door middel van dialoog, cultuur en kunst. Ze vraagt de artiest dan ook om als Goodwill Ambassadeur bij te dragen tot de inspanningen die UNESCO doet om het wederzijdse begrip tussen culturen te vergroten.

Herbie Hancock viert dit jaar de vijftigste verjaardag van zijn carrière en won een Oscar voor de filmmuziek van Round Midnight evenals 14 Grammy Awards. Hij staat alom bekend als een legendarische pianist en componist en drukte zijn stempel op elke populaire muziekstroom sinds de jaren 1960. Zowel als lid van het Miles Davis Quintet als met zijn elektronische dance platen, liet Herbie Hancock een vernieuwende sound horen in verschillende muziekgenres.

Naast zijn carrière als muzikant is hij onder andere actief als voorzitter van het Thelonius Monk Institute of Jazz, 's werelds belangrijkste internationale instituut voor het uitdragen van de jazzmuziek. Hij is ook de stichter van het Internationaal Comité voor Artiesten voor Vrede en kreeg onlangs de titel Commandeur des Arts et des Lettres uit handen van de Franse premier.

Goodwill Ambassadeurs zijn vooraanstaande figuren uit uiteenlopende sectoren die hun bekendheid inzetten om meer aandacht te vragen voor de verschillende kwesties waarvoor UNESCO zich wereldwijd inzet op het vlak van onderwijs, cultuur, wetenschappen, communicatie en informatie.