Unesco Vlaanderen

Wereldjaar van de fysica

Gepubliceerd op 17/03/2005 door Unesco Platform Vlaanderen

2005 is het jaar van de 100ste verjaardag van het annus mirabilis, het wonderjaar, van Albert Einstein. In 1905 publiceerde de toen 26-jarige Einstein drie artikelen die de fysica en de natuurwetenschappen grondig en blijvend beïnvloedden. Hij legde toen onder meer de basis van de relativiteitstheorie en de kwantumfysica. Met die wetenschap in het achterhoofd en vaststellend dat veel mensen een aversie voor deze toch wel uiterst belangrijke tak van de wetenschappen hebben, besloot de VN om 2005 tot Wereldjaar van de fysica uit te roepen.

Het Wereldjaar wil de publieke belangstelling voor natuurkunde aanwakkeren en de verregaande invloed van de fysica op het denken en de cultuur van de moderne mens duidelijk maken. Zo heeft de natuurkunde fundamentele bijgedragen geleverd tot de mobiliteit, de telecommunicatie en de informatietechnologie. Bovendien verwachten we van de natuurkunde ook een belangrijke inbreng bij het oplossen van globale problemen zoals de energievoorziening, de milieubescherming en de volksgezondheid.

Tijdens het jaar zullen wereldwijd activiteiten georganiseerd worden om natuurkunde op een aantrekkelijke manier aan jongeren en aan het grote publiek voor te stellen. Ook in België zijn tal van evenementen gepland zoals tentoonstellingen, symposia, wedstrijden en demonstraties van experimenten. De Belgische Natuurkundige Vereniging coördineert al deze activiteiten.

Agenda: www.wyp2005.be

Achtergrond: www.wyp2005.org