Unesco Vlaanderen

Wereldrecordpoging handen schudden in Gent

Gepubliceerd op 22/03/2011 door Unesco Platform Vlaanderen

Om de Werelddag tegen Racisme kracht bij te zetten, organiseerden twee studenten sociaal werk van de Hogeschool Gent op maandagmiddag 21 maart een poging om het wereldrecord handen schudden te verbreken. Elkaar de hand schudden is immers een teken van respect. Bedoeling was om meer dan 5.300 mensen samen te brengen op de Vrijdagsmarkt. Uiteindelijk namen bijna 3.000 mensen deel aan de wereldrecordpoging.

Dat de wereldrecordpoging in Gent plaatsvond, is wellicht geen toeval. De Stad Gent maakt al langer een prioriteit van de bestrijding van racisme. Gent was de eerste stad in Vlaanderen met een meldpunt discriminatie. In de contracten die de Stad Gent afsluit, is een antidiscriminatieclausule opgenomen. Ook komt er een portiersreglement dat discriminerende praktijken in het uitgaansleven onmogelijk moet maken. Die toonaangevende rol maakt Gent tot een gewaardeerde partner op internationale fora. Zo trad de Stad Gent in mei 2006 toe tot ECCAR, de Europese poot van de Internationale Coalitie van Steden tegen Racisme.

ECCAR, opgericht in december 2004 in Nürnberg, is een initiatief van UNESCO dat tot stand kwam naar aanleiding van de Wereldconferentie tegen Racisme, Raciale Discriminatie, Xenofobie en Intolerantie in Durban (in het najaar van 2001). ECCAR wil door onderlinge uitwisseling en samenwerking de strijd tegen racisme en discriminatie opvoeren. In 2007 werd Gent lid van de stuurgroep van ECCAR en engageerde Gent zich om samen met de Stad Luik het trekkerschap van de coalitie voor België op te nemen.

Op donderdag 24 en vrijdag 25 november 2011 is Gent gastheer van de algemene vergadering van steden die deel uitmaken van de Europese Coalitie van Steden tegen Racisme.