Unesco Vlaanderen

Wit-Russische Vereniging van Journalisten bekroond met Unesco Persvrijheidsprijs

Gepubliceerd op 28/04/2022 door Unesco Platform Vlaanderen

De Wit-Russische Vereniging van Journalisten is uitgeroepen tot laureaat van de Unesco/Guillermo Cano Prijs voor Persvrijheid 2022, op aanbeveling van een internationale jury van mediaprofessionals.

De Wit-Russische Vereniging van Journalisten werd in 1995 opgericht als een niet-gouvernementele vereniging van mediaprofessionals met als doel de vrijheid van meningsuiting en onafhankelijke journalistiek in Wit-Rusland te bevorderen. De vereniging telt meer dan 1300 aangesloten journalisten en is lid van de Internationale Federatie van Journalisten en van de Europese Federatie van Journalisten.

In augustus 2021 beval het Hooggerechtshof van Wit-Rusland de ontbinding van de vereniging. Dat gebeurde na een inval van de politie in de kantoren van de organisatie en op verzoek van het ministerie van Justitie van het land.

"Door de prijs aan de Wit-Russische Vereniging van Journalisten toe te kennen, staan we alle journalisten over de hele wereld bij die autoritaire politici en regimes bekritiseren, tegenwerken en ontmaskeren door waarheidsgetrouwe informatie te verspreiden en de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. Het is een manier om te zeggen: we zijn bij je en we waarderen je moed,” zegt Alfred Lela, voorzitter van de internationale jury van de Prijs.

De Unesco/Guillermo Cano Prijs voor Persvrijheid wordt jaarlijks uitgereikt ter gelegenheid van de Werelddag van de Persvrijheid (3 mei). De Prijs, ten bedrage van 25.000 dollar, eert een persoon of organisatie die een bijzondere bijdrage heeft geleverd aan de bescherming en promotie van persvrijheid, vooral als ze daarbij gevaar lopen. Hij is vernoemd naar Guillermo Cano Isaza, de Colombiaanse journalist die op 17 december 1986 werd vermoord voor de kantoren van zijn krant El Espectador in Bogota, Colombia.