Unesco Vlaanderen

Europese Unesco-commissies veroordelen de aanval op Oekraïne

Gepubliceerd op 28/02/2022 door Vlaamse Unesco Commissie

Recente gebeurtenissen markeren een mijlpaal voor Oekraïne, Europe en de hele wereld.

De Nationale Commissies voor Unesco in Europa (en erbuiten) veroordelen ten stelligste de aanval op Oekraïne door Rusland. We drukken onze solidariteit uit met de bevolking van Oekraïne, inclusief de journalisten die verslag uitbrengen over de conflictzone, en leerkrachten, studenten en leerlingen die het recht hebben op onderwijs in vrede. We steunen ten volle onze partners die Unesco's doelstellingen en waarden in Oekraïne en daarbuiten bepleiten. 

Op 24 februari riep Unesco op om het internationaal humanitair recht te respecteren. Meer specifiek, is opgeroepen voor de bescherming van de vrijheid op informatie, voor bescherming van pers en voor het respect voor de Haagse conventie ter bescherming van cultuurgoederen in geval van gewapend conflict. Oekraïne telt in totaal zeven Unesco Werelderfgoedsites. In navolging van de recente escalatie van het geweld, riep VN secretaris-generaal António Guterres de Russische president op om zijn troepen uit Oekraïne terug te trekken. 

Deze verklaring is onderschreven door de Nationale Unesco-Commissies van Albanië, Andorra, België/Vlaanderen, Bulgarije, Canada, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Faroer, Finland, Frankrijk, Georgië, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Noord-Macedonië, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovakije, Slovenië, Tsjechië, Turkije, het Verenigd Koninkrijk, Zweden, Zwitserland