Vlaanderen heeft een bijzondere band met Unesco en de samenwerking tussen beide partijen is stevig verankerd. Het Unesco Platform Vlaanderen stelt een kaart voor die deze unieke relatie in beeld brengt en duiding geeft bij de verschillende programma's en projecten waarbij Vlaanderen actief betrokken is. Het overzicht betreft niet alleen de bescherming van verschillende uitingen van erfgoed in Vlaanderen en de participatie in internationale netwerken maar ook de wijze waarop Vlaamse middelen en expertise worden ingezet om programma's van Unesco te ondersteunen.
Vlaanderen is één van de weinige deelstaten in de wereld die een samenwerkingsovereenkomst heeft besloten met Unesco. Het ondertekenen van deze overeenkomst in 1998 gebeurde doelbewust, gezien Vlaanderen ervan overtuigd is dat de missie van Unesco ook de eigen missie is. Educatie, Wetenschappen, Cultuur en Communicatie vormen de kern van Unesco's mandaat, maar zijn tegelijkertijd ook beleidsdomeinen waarin de Vlaamse regering over uitgebreide bevoegdheden beschikt. Vermits de bevoegdheden van beide partijen overeenkomen, was de samenwerking met Unesco een logische stap in het streven van Vlaanderen om bij te dragen aan de internationale ontwikkelingsdoelstellingen.
De samenwerkingsovereenkomst heeft als hoofddoel het verwezenlijken van een ware partnerschap tussen beide partijen: Unesco kan rekenen op Vlaamse expertise, financiële middelen en netwerken, terwijl de Vlaamse regering beroep kan doen op Unesco's netwerk, advies en knowhow. Om de samenwerking te stroomlijnen werden er door Vlaanderen twee trustfondsen opgericht: het Wetenschappelijk Trustfonds en het Algemene Trustfonds dat zich voornamelijk toelegt op erfgoed en (zuidelijk) Afrika.
De dubbelzijdige poster Vlaanderen en Unesco: (h)echt partnerschap met stevige wortels is gratis te verkrijgen via info@unesco-vlaanderen.be