Unesco Vlaanderen

Digitale tweeling van de oceaan

Gepubliceerd op 18/06/2024 door Unesco Platform Vlaanderen

Op Europees vlak is een digitale tweeling van de oceaan in de maak. Een baanbrekend instrument om te bouwen aan een duurzame blauwe economie. Het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) is een van de drijvende krachten achter het project. Het past binnen een groter geheel om een mondiale digitale tweeling van de oceaan te ontwikkelen in het kader van het VN-Decennium van Oceaanwetenschappen voor Duurzame Ontwikkeling.

De European Digital Twin Ocean is een digitale replica van de oceaan die data van verschillende onderzoeksdisciplines samenbrengt in een nieuwe allesomvattende digitale omgeving. Het zal leiden tot een beter begrip van de werking van de oceaan en zal onze relatie met de oceaan beter dan ooit maken.

Een prototype van de European Digital Twin Ocean is voorgesteld tijdens het Digital Ocean Forum dat plaatsvond in Brussel op 12 en 13 juni 2024. Het evenement werd georganiseerd in het kader van het Belgisch voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. Het bracht experts, belanghebbenden, beleidsmakers en geïnteresseerde burgers samen die betrokken kunnen worden bij de ontwikkeling van de European Digital Twin Ocean.

Wat is de European Digital Twin Ocean?

Wat maakt de European Digital Twin Ocean baanbrekend voor beleidsmakers, kustgemeenschappen en de samenleving?