Unesco Vlaanderen

Blauwe vaardigheden voor een duurzame economie

Gepubliceerd op 06/05/2024 door Unesco Platform Vlaanderen

Een conferentie onderzocht welke vaardigheden we nodig hebben om een duurzame blauwe economie te ontwikkelen.

Op 25 april 2024 vond in Oostende de conferentie ‘Ocean Decade Meets Mission Ocean: Blauwe vaardigheden voor een duurzame economie’ plaats, georganiseerd door de Vlaamse Unesco Commissie (VUC), het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ), het Vlaams-Europees Verbindingsagentschap (VLEVA) en met de ondersteuning van de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POMWVL) en de Blauwe Cluster. Het evenement werd georganiseerd in het kader van het Belgisch voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie.

In 2021 heeft de Algemene Vergadering van de VN de ‘Ocean Decade for Sustainable Development’ afgetrapt om oceaanwetenschap en kenniscreatie te stimuleren tegen 2030. Ook de EU kwam in 2021 met een gelijkaardig initiatief op de proppen genaamd ‘EU Mission Ocean and Waters’ dat via onderzoek en innovatie de gezondheid van onze oceaan en wateren wil beschermen en herstellen. De conferentie bracht experten uit de academische wereld, beleidsmakers, industrieleiders en middenveldactoren bij elkaar om kennis uit te wisselen en samen te werken rond het thema ‘blue skills’.

Blue skills

‘Blue skills’ of ‘blauwe vaardigheden’ legt de nadruk op het belang van een basiskennis voor professionals over de wisselwerking tussen oceaan-klimaat-ecosystemen om de transitie naar een duurzame, veerkrachtige en sociaal rechtvaardige samenleving mogelijk te maken. De conferentie onderzocht hoe capaciteiten, talenten en vaardigheden optimaler ingezet kunnen worden voor een succesvolle transitie.

Toekomsttraject

Het concrete resultaat van deze dag vol interactie en samenwerking? Beleidsmakers, wetenschappers, academici, ngo's en bedrijfsleiders legden de basis voor een sector-overschrijdend toekomsttraject. Dat vloeit samen in een gemeenschappelijk streven naar een beter begrip van de oceaan, onmisbaar voor het ontwikkelen van een duurzame blauwe economie.

Een cruciale bevinding: de sleutel ligt bij het ontwikkelen van blauwe vaardigheden, waarin een grondige kennis over de oceaan centraal staat. Dat gaat verder dan louter technische expertise; het omvat ook essentiële soft skills die nodig zijn om complexe uitdagingen te tackelen. In deze context moeten we onze impact op de oceaan beter leren inschatten. En omgekeerd! Daarin speelt het onderwijs een belangrijke rol, van jongs af aan. Want de oceaan herbergt een zee van onontgonnen mogelijkheden en levensbelangrijke kennis – denk bijvoorbeeld aan de invloed van de oceaan als regulator van het klimaat.

Podcast

In het kader van de conferentie is The Oceancast geproduceerd: een driedelige podcastreeks over de uitbouw van een ‘blauwe economie’ gedreven door technologische innovatie.

The Oceancast brengt debatten over de uitdagingen en kansen voor een duurzame blauwe economie. Je ontdekt hoe Unesco, Europa en Vlaanderen een rol kunnen spelen om die blauwe toekomst te realiseren. En welke vaardigheden er eigenlijk nodig zijn voor die blauwe economie.

Impressie