Unesco Vlaanderen

Belgische biercultuur krijgt erkenning van Unesco

Gepubliceerd op 30/11/2016 door Unesco Platform Vlaanderen

De Belgische biercultuur is toegevoegd aan de Representatieve lijst van het immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid.

Het Internationaal comité voor het borgen van het immaterieel cultureel erfgoed van Unesco heeft in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba beslist om de Belgische biercultuur in te schrijven op de Representatieve lijst van het immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid.

Het dossier om de Belgische biercultuur te laten erkennen door Unesco werd ingediend door de minister van Cultuur van de Duitstalige Gemeenschap Isabelle Weykmans met de steun van haar collega's van de Vlaamse en Franse gemeenschap, Joke Schauvliege en Fadila Laanan. Het dossier werd zorgvuldig voorbereid door de bevoegde culturele diensten, in samenwerking met de Federatie van Belgische Brouwers die de diversiteit van de biercultuur hoog in het vaandel voert.

Naast de Federatie van Belgische Bierbrouwers werden voorts ook o.m. de Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambiekbieren, de Internationale Vereniging Trappist, groeperingen van zythologen in Vlaanderen, Brussel, Wallonië en de Duitstalige gemeenschap, docenten en experten geraadpleegd.

Ook drie Vlaamse expertisecentra uit de cultureel-erfgoedsector – het Landelijk Expertisecentrum voor de Cultuur van Alledag (LECA), het Expertisecentrum voor Technisch, Industrieel en Wetenschappelijk erfgoed (ETWIE) en het Centrum voor Agrarische Geschiedenis (CAG) – waren adviserend bij de dossieropmaak betrokken.

Rijke biertraditie

België telt bijna 1 500 bieren en beschikt over de grootste keuze aan authentieke, lokale en typische bieren ter wereld. Deze ongelofelijke verscheidenheid van kleuren, smaken en productiemethoden behoort tot de trots van ons cultureel en gastronomisch erfgoed.

Gesterkt door deze overtuiging had de Federatie van Belgische Brouwers een kandidaatsdossier ingediend voor de opname op de inventarissen voor immaterieel cultureel erfgoed die door de drie cultuurgemeenschappen afzonderlijk beheerd worden. Dat gebeurde door de Vlaamse Gemeenschap in 2011, door de Franse Gemeenschap in 2012 en door de Duitstalige Gemeenschap in 2013. De opname op de inventaris van minstens één van de drie Gemeenschappen is een voorwaarde voor het indienen van een aanvraag tot erkenning in het kader van de Unesco-conventie voor het borgen van het immaterieel cultureel erfgoed.

Overtuigende elementen

Het Comité waardeerde onder meer de maatregelen ter bescherming van de biercultuur, zoals het ontwikkelen en aanbieden van opleidingen, de promotie van de biercultuur en de oprichting van een observatorium ter bewaking van de diversiteit van de brouwkunst en haar waardering in België. Andere overtuigende elementen waren dat er in de Belgische biercultuur veel aandacht wordt besteed aan het bestrijden van overmatig alcoholgebruik en dat met aangepaste maatregelen wordt ingespeeld op een zich permanent veranderende maatschappij, waardoor de leefbaarheid van de biercultuur op lange termijn geborgd is.

Het Internationaal comité voor het borgen van het immaterieel cultureel erfgoed van Unesco buigt zich van 28 november tot 2 december 2016 in Addis Abeba over 37 nominaties voor de  Representatieve lijst van het immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid. Daarnaast liggen 7 dossiers voor om erkend te worden als voorbeeldpraktijk van borging en 5 dossiers die in aanmerking komen voor de Lijst van het immaterieel cultureel erfgoed dat dringend borging nodig heeft.

Voor België ingeschreven op de Representatieve lijst van het immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid:

  • Belgische biercultuur (2016)
  • Garnaalvisserij te paard in Oostduikerke (2013)
  • De valkerij (inschrijving van meerdere landen) (2012, 2016)
  • Folkloristische marsen van Samber en Maas (2012)
  • Het Jaartallenleven van Leuven (2011)
  • Carnaval van Aalst (2010)
  • Houtem jaarmarkt, jaarlijkse wintermarkt en veemarkt in Sint-Lievens-Houtem (2010)
  • Krakelingen en Tonnekensbrand, einde van de winter brood en vuurfeest in Geraardsbergen (2010)
  • De Heilige Bloedprocessie van Brugge (2009)
  • Carnaval van Binche (2008)
  • Reuzen- en drakenommegangen van België en Frankrijk, waarbij in België de Ducasse van Aat, de Doudou van Bergen, de meiboom van Brussel, de Reuzen ommegang van Mechelen en de Ros beiaard ommegang van Dendermonde (2008)

Voor België door Unesco erkend als voorbeeldpraktijk van borging van immaterieel cultureel erfgoed:

  • Beiaardcultuur (2014)
  • Programma Ludodiversiteit (2011)

Meer over de Belgische biercultuur
Meer over het werk van Unesco rond immaterieel cultureel erfgoed