Unesco Vlaanderen

Ethische dilemma’s bij artificiële intelligentie en genoombewerking

Gepubliceerd op 01/12/2020 door Unesco Platform Vlaanderen

Technologische en wetenschappelijke vooruitgang zorgen voor ethische uitdagingen. Unesco werkt mee aan het bewaren van evenwicht.

Unesco bevindt zich op een tweejarig traject dat moet leiden tot een Aanbeveling over de ethiek van artificiële intelligentie (AI). Als de Aanbeveling wordt aangenomen door de Algemene Conferentie van Unesco, wordt ze het eerste normatieve instrument met gemeenschappelijke waarden en principes en met concrete beleidsmaatregelen voor de ethiek van AI.

Zoals blijkt uit onderstaande filmpje, spelen er allerlei ethische kwesties in de discussies. Er zijn niet alleen ethische vraagstukken met betrekking tot het ontwikkelen en gebruiken van AI, maar ook over de manier waarop mensen omgaan met AI en robottechnologie.

"Does AI make better decisions than humans?"

Lees verder onder de video's

“Evolving interactions between humans and AI”

Unesco is al langer actief rond ethische kwesties. Sinds de jaren zeventig volgt ze van nabij de ethische implicaties van snelle wetenschappelijke ontwikkelingen met haar programma ‘Bio-ethiek en ethiek van wetenschap en technologie. Naast normatieve initiatieven biedt dit programma ondersteuning aan de lidstaten van Unesco om de ethische uitdagingen van zogenaamde disruptieve technologieën aan te pakken.

Een voorbeeld van een disruptieve technologie is genoombewerking. Genoombewerking is een overkoepelende term die een reeks revolutionaire technologieën omvat om snel en nauwkeurig veranderingen aan te brengen in het genetische materiaal van levende wezens. Dit is in principe mogelijk in het DNA van planten, microben, dieren en mensen. Onderstaande video’s gaan in op de ethische dilemma’s die verbonden zijn aan genoombewerking in de geneeskunde en bij planten, dieren en het milieu.

"Questions on medical treatments and the impact on future generations"

“Impact of Genome editing on plants, animals and environment”