Unesco Vlaanderen

Kom op 16/10 fietsen door het natuurlijk werelderfgoed van het Zoniënwoud

Gepubliceerd op 12/10/2022 door Unesco Platform Vlaanderen

Zondag 16 oktober 2022 verzamelen het Regionaal Informatiecentrum van de Verenigde Naties, het Milieuprogramma van de Verenigde Naties en Stichting Zoniënwoud voor een fietstocht tijdens de Dag van het Zoniënwoud.

De rit van zo’n 20 km voert je mee door de verschillende bosreservaten van het Zoniënwoud die deel uitmaken van de inschrijving ‘Oude en ongerepte beukenbossen van de Karpaten en andere regio’s van Europa’ op de Werelderfgoedlijst. Die oude bossen getuigen van de uitzonderlijke evolutie en impact van het beukenecosysteem in Europa sinds de laatste IJstijd. Ze zijn nu uiterst zeldzaam en hebben zich ontwikkeld met minimale menselijke invloed.

Op verschillende haltes onderweg leer je het belang van die bossen kennen van zowel de beheerders van het Zoniënwoud als vertegenwoordigers van bijvoorbeeld de Stichting Zoniënwoud en het VN-Milieuprogramma (UNEP).

Een expert van UNEP’s Europabureau zal uitleg geven over het VN-Decennium voor Ecosysteemherstel, een wereldwijde campagne van UNEP en de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) die oproept tot actie om de aantasting van ecosystemen te voorkomen, te stoppen en om te keren voor 2030.

De tocht start om 10u aan Renbaan Bosvoorde, Terhulpensesteenweg 51, 1180 Ukkel.

Deelnemen is gratis maar je moet je wel inschrijven.