Unesco Vlaanderen

24 februari: Vredesconcert op de beiaarden van Kiev en Leuven

Gepubliceerd op 07/02/2023 door Unesco Platform Vlaanderen

Op vrijdag 24 februari zal het een jaar geleden zijn dat Russische troepen Oekraïne binnenvielen. Op die dag spelen de beiaardiers van Kiev en Leuven een dubbelconcert om een vredesboodschap uit te dragen. Je kan het live volgen op Facebook.

Van 13 tot 14u (Belgische tijd; van 14 tot 15u in Oekraïne) spelen de beiaardiers van Kiev en Leuven een gezamenlijk concert voor de zaak van de vrede. Iryna Riabchun, beiaardier van Kiev, speelt op een mobiele beiaard die opgesteld staat voor de Sint-Sofia-kathedraal in Kiev. Luc Rombouts, curator beiaardcultuur Leuven, speelt op de Vredesbeiaard in Abdij van Park.

Programma

De beiaardiers spelen afwisselend een programma met Oekraïense liederen. Als slot brengen ze de vredeshymne Verleih uns Frieden.

 1. National Hymn of Ukraine Mykhailo Verbytsky
 2. Myroslava Skoryk « The Melody » Sviatoslav Vakarchuk
 3. Marigolds Volodymyr Vermenych
 4. The City of Mary Sviatoslav Vakarchuk
 5. Plyve Kacha Ukrainian folksong
 6. Not your war Sviatoslav Vakarchuk
 7. Mighty Dnieper Danilo Kryzhanivsky
 8. La Paloma de la Paz Iryna Riabchun
 9. Prayer for Ukrain (Prayer of the Children) Mykola Lysenko
 10. The Prayer Taras Petrynenko
 11. Verleih uns Frieden Felix Mendelssohn-Bartholdy
 12. Variations on ‘Verleih uns Frieden’ Iryna Riabchun 

Iryna Riabchun speelt de even nummers, Luc Rombouts de oneven nummers.

Livestream

Je hoeft niet in Leuven of Kiev te zijn om dit bijzondere concert bij te wonen. Het symbolische samenspel van beiaarden in België en Oekraïne kan gevolgd worden in de Facebookgroepen ‘Leuven Library Carillon’ en ‘Український карильйон’.

Tijdens de uitzending zullen kunstwerken worden getoond van studenten van de Kunstacademie van Kiev. Zij antwoordden met kunst op de gebeurtenissen in hun land.

Muzikaal erfgoed

De beiaard is een muzikaal erfgoed dat 500 jaar geleden ontstond in de Lage Landen. In 2014 erkende Unesco de beiaardcultuur in België als een voorbeeldpraktijk in het borgen van immaterieel cultureel erfgoed. In 1999 werd de beiaardcultuur geïntroduceerd in Oekraïne. Vandaag telt het land zes instrumenten.

De Vlaamse Unesco Commissie verleent patronage aan dit concert omdat het aansluit bij de Conventie voor het borgen van het immaterieel cultureel erfgoed en bij de kerntaak van Unesco: vrede opbouwen in de hoofden van mensen.