Unesco Vlaanderen

Aangrijpende Afrika docu's

Gepubliceerd op 15/02/2021 door Vlaamse Unesco Commissie

In samenwerking met het Afrika Film Festival stelt de Vlaamse Unesco Commissie (VUC) drie boeiende documentaires gratis online ter beschikking over de koloniale erfenis in Afrika, mét nieuwe Nederlandse ondertiteling. 

De films zijn sowieso interessant, maar zeker ook om het 'dekoloniserings-' en 'meerstemmig-heidsdebat' in scholen of verenigingen te voeden. Het gaat om de Mozambikaanse getuigenis 'Uma memória em três atos', de docu 'Les Orphelins de Sankara' over Burkina Faso en de fim 'De Patrice à Lumumba'.

Hieronder staat er meer uitleg bij elk van de documentaires, met telkens ook de weblinken en paswoorden om ze gratis te bekijken:

Uma memória em três atos

Na een bloedige strijd van meer dan tien jaar werd Mozambique in 1975 onafhankelijk van Portugal. Betrokkenen vertellen hun verhaal over de onafhankelijkheidsstrijd. Een toenmalige politieke gevangene gaat terug naar de plek waar hij gemarteld werd: de ‘Villa Algarve,’ die inmiddels in verval is geraakt, maar behouden wordt als monument. Velen overleefden de martelingen niet. Ook de andere kant van het verhaal komt aan bod: een dochter van een agent van de geheime politie getuigt hoe haar vader na de val van de Portugese machthebber voor haar ogen werd afgeslacht. Een mix van archiefmateriaal, hedendaagse beelden en de indringende soundtrack geven het gevoel dat heden en verleden in elkaar vervlochten raken. Dit koloniale trauma heeft meerdere gezichten en de wonde is nog vers, zo blijkt uit de getuigenissen.

Les Orphelins de Sankara

In 1986 worden 600 weeskinderen en plattelandskinderen van Burkina Faso naar Cuba gestuurd om er een vak te leren, zodat ze terug kunnen keren om hun land te helpen ontwikkelen, dat op dat moment een revolutie ondergaat. Maar na de moord in 1987 op de Burkinese president Thomas Sankara, de afbouw van de revolutie door Blaise Compaoré en het einde van de Koude Oorlog, wordt terugkeren, levens voor zichzelf opbouwen of zelfs gewoon overleven wel echt problematisch. Het verhaal van deze utopie van een Rood Afrika en de herinneringen van deze kinderen worden afgewisseld met archiefbeelden.

De Patrice à Lumumba

Toen zijn lot bezegeld was, besloot Patrice Lumumba [de vermoorde, eerste premier van het onafhankelijke Congo, red.] een brief aan zijn vrouw te schrijven, om zijn belofte die hij had gedaan tegenover zijn land en zijn volk uit te leggen. Hoewel deze brief een militante toon aanhoudt, onthult hij toch ook de meer besloten kant van Lumumba. Hij voelt zich duidelijk vrijer om uit te drukken wat diep in hem zit. Dit verhaal, voornamelijk verteld in zijn eigen woorden, geeft Lumumba de menselijkheid terug die hem gedurende zijn carrière niet was veroorloofd. Het toont de passie die zijn overtuigingen bezielde. Bovenal toont het de man achter het politieke embleem, geconfronteerd met een lot dat hem geleidelijk aan ontsnapt.