Unesco Vlaanderen

Abdallah S. Daar: laureaat van de Avicenna Prijs voor Ethiek in Wetenschap 2005

Gepubliceerd op 01/06/2005 door Unesco Platform Vlaanderen

De directeur-generaal van de UNESCO, Koïchiro Matsuura, koos, na advies van een vakkundige jury, Abdallah S. Daar tot laureaat van de Avicenna Prijs voor Ethiek in Wetenschap. De jury kwam bijeen op 22 maart 2005 te Bangkok, Thailand. De prijs wil de activiteiten gerelateerd aan ethiek in wetenschap van een individu of groep in de bloemetjes zetten.

Dr. Daar, afkomstig uit Oman, studeerde chirurgie aan de Sultan Qaboos Universiteit van Oman. Momenteel is hij professor aan de Universiteit van Toronto. Eveneens is hij benoemd tot directeur van het Programma in Toegepaste Ethiek en Biotechnologie en tot co-directeur van het Canadees Programma betreffende Gentechnologie en Globale Gezondheidszorg op het Centrum voor Bio-ethiek van de Universiteit van Toronto en tot directeur Ethiek en Beleid van het McLaughlin Centrum voor Moleculaire Geneeskunde.

Dr. Daar leverde reeds een grote bijdrage tot het onderzoek naar ethiek in wetenschap en technologie. Zijn onderzoek overspant niet alleen een grote waaier aan onderwerpen, maar probeert eveneens onderwerpen die de grenzen tussen wetenschap en ethiek en technologie en maatschappij doen vervagen tot in de diepte te doorgronden. Het indrukwekende aantal publicaties behandelt eerder traditionele onderwerpen zoals transplantatie van een levende donor tot meer excentrieke zaken zoals het gebruik van stamcellen, gentechnologie en xenotransplantatie.

De prijs dankt zijn naam aan de gerenommeerde elfde eeuwse Islamitische fysicus en filosoof Abu Ali al-Husain Ibn Abdallah Ibn Sina (980-1038), die in Europa gekend was als Avicenna. De prijs wordt om de twee jaar uitgereikt en bestaat uit een medaille, een certificaat, een som van 10.000 dollar en een academisch bezoek van een week aan de Islamitische Republiek Iran.