Unesco Vlaanderen

Aidsvoorlichting in het Oosten

Gepubliceerd op 20/12/2010 door Unesco Platform Vlaanderen

UNESCO richtte een netwerk op van jonge televisiemakers om hen te stimuleren programma's te produceren ter preventie van hiv en aids. Het netwerk stelde op 26 november 2010 een nieuwe reeks dvd's voor, Positive Life, ontwikkeld in samenwerking met het Asia Pacific Insititute for Broadcasting Development (AIBD).

De acht korte films zijn gemaakt tijdens een workshop waaraan mensen uit India, Mongolië, Nepal, Sri Lanka en Vietnam deelnamen. Het gaat om producties in lokale talen, ondertiteld in het Engels, die handelen over veilig vrijen, je laten testen op hiv en die persoonlijke getuigenissen bevatten van jonge mensen die zelf met de problematiek te maken kregen.

De workshop vond plaats in de aanloop naar een grote regionale mediatop die in mei 2010 gehouden werd in Peking (China). Het was een gelegenheid voor de deelnemers om hun kennis over hiv- en aidsgerelateerde thema's bij te spijkeren en om uitgebreid van gedachten te wisselen over de gevoeligheden en uitdagingen bij het berichten over hiv/aids.

Tijdens de regionale mediatop hielden een medewerker van AIDB en drie deelnemers van de workshop een opleidingssessie voor journalisten en toplui van omroepen. Ze wezen hen op de publieke belangstelling voor gezondheid en wezen hen op hun plicht om de bevolking en de beleidsmakers te voorzien van relevante informatie.

UNESCO's Netwerk van Jonge Televisieproducenten voor hiv en aids is in 2002 opgericht om de vaardigheden van producenten te verbeteren, om korte documentaires te financieren en om televisiemakers beter te informeren over hiv en aids. Meer dan 250 televisieprodicenten namen reeds deel aan de activiteiten van het netwerk en er zijn tot nu toe ongeveer 150 korte reportages gemaakt die in 74 landen over de hele wereld zijn uitgezonden.