Unesco Vlaanderen

Amerikaans magazine tipt Oostduinkerke als post-COVID reisbestemming

Gepubliceerd op 27/04/2021 door Unesco Platform Vlaanderen

Het magazine van het Amerikaans onderwijs- en onderzoeksinstituut Smithsonian besteedt aandacht aan wat Unesco doet om allerlei vormen van immaterieel cultureel erfgoed voor toekomstige generaties te vrijwaren. Daarbij geeft het tien tips voor reisbestemmingen waar je opmerkelijke uitingen van immaterieel cultureel erfgoed kunt beleven, waaronder de Garnaalvisserij te paard in Oostduinkerke.

Andere tradities die volgens Smithsonian Magazine de moeite waard zijn om te beleven, zijn kamelenracen in de Verenigde Arabische Emiraten en Oman, de menselijke torens in Spanje, een lantaarnfesitval in Zuid-Korea, wedstrijden grasmaaien in Bosnië-Herzegovina, het vieren van de Congolese cultuur in Panama, de Las Parrandas feestelijkheden in Cuba, fluitspelen in Mongolië, de wijnpaarden in Spanje en het Hidrellez lentefeest in Noord-Macedonië en Turkije.

Unesco's Conventie voor Immaterieel Cultureel Erfgoed van 2003 wil de toekomst verzekeren van 'levend erfgoed' (vakmanschap, tradities en rituelen). De Conventie is het meest gekend voor de Representatieve Lijst, dat immaterieel cultureel erfgoed van over de hele wereld in de kijker zet. Er staan negen tradities uit Vlaanderen op de Lijst. Daarnaast heeft de 2003 Conventie een Lijst voor immaterieel erfgoed dat dringend geborgd moet kunnen worden. En tenslotte is er vanuit de Conventie ook een Register van Goede Borgingspraktijken. Die praktijken gelden als model en inspiratie voor de uitstekende wijze waarop immaterieel cultureel erfgoed levend wordt gehouden. Er staan twee praktijken uit Vlaanderen op dit Register.