Unesco Vlaanderen

Bedreigde werelderfgoedsite nog zwaarder onder druk door geweld in Congo

Gepubliceerd op 29/10/2008 door Unesco Platform Vlaanderen

De voorbije weken laaide het geweld hoog op in de Congolese provincie Noord-Kivu. De directeur-generaal van de UNESCO, Koïchiro Matsuura, toont zich uiterst bezorgd over de situatie en sluit zich aan bij de oproep van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-Moon, aan alle partijen om onmiddellijk de vijandelijkheden te stoppen en te werken aan een vreedzame oplossing voor de conflicten.

Het geweld brengt een al bedreigde werelderfgoedsite nog meer in gevaar. "De escalatie van het geweld bedreigt het Virunga nationaal park. Deze site herbergt een rijke biodiversiteit en is de natuurlijke habitat van de laatste berggorilla's, een uiterst bedreigde soort," aldus Matsuura. "Volgens de informatie die ik ontving, kunnen parkwachters niet langen patrouilleren en wordt er aanhoudend geschoten in het leefgebied van de gorilla's." De topman wijst erop dat de inschrijving op de Werelderfgoedlijst betekent dat de site van uitzonderlijke universele waarde is en dat het tot de verantwoordelijkheid van de internationale gemeenschap behoort om de bescherming ervan te verzekeren.

De directeur-generaal van de UNESCO roept de strijdende partijen op om de integriteit van de werelderfgoedsite te respecteren en om hun conflict vreedzaam op te lossen.