Unesco Vlaanderen

Beiaardiers krijgen oorkonde van Unesco

Gepubliceerd op 21/09/2015 door Unesco Platform Vlaanderen

Salvatore Mineo, Vertegenwoordiger van Unesco in Brussel, heeft op vrijdag 18 november 2015 tijdens een ceremonie op het stadhuis van Brussel een oorkonde, die bevestigd dat de beiaardcultuur in België door Unesco is erkend als internationaal schoolvoorbeeld van het borgen van immaterieel cultureel erfgoed, uitgereikt aan Frank Deleu, voorzitter van de Vlaamse Beiaard Vereniging en Serge Joris, vicevoorzitter van de Association Campanaire Wallonne.

In de voormiddag speelden 16 beiaardiers op de Kunstberg in Brussel een concert op de mobiele beiaard van Douai. Na de plechtigheid op het stadhuis speelden Pascaline Flamme (beiaardier van Doornik en Bergen) en Kenneth Theunissen (beiaardier van Gent en Hasselt) in de namiddag een concert op de beiaard van de Sint-Goedele en Sint-Michielskathedraal voor meer dan 350 toehoorders. Het was een uniek concert omdat het publiek kon kiezen welke muziek de beiaardiers speelden. Dat kon door middel van de nieuwe app Jukebells. Bohemian Rhapsody van Queen was veruit het meest aangevraagde nummer.

Het is de ambitie van de ontwerpers om Jukebells verder te ontwikkelen tot een volwaardige verbinding tussen beiaardiers en hun publiek en om er een samenwerkingsplatform voor beiaardiers wereldwijd van te maken.

Unesco erkende de Belgische beiaardcultuur in november 2014 tijdens de negende bijeenkomst van het Intergovernmental Committee for the Safeguarding of the Intangible Cultural Heritage in Parijs. Dat comité is bevoegd voor de uitvoering van de Unesco-conventie van 2003 over het borgen van immaterieel cultureel erfgoed.

Videoverslag van de beiaardviering op 18 september 2015 in Brussel

Meer informatie over de beiaardcultuur

Meer informatie over het borgen van immaterieel cultureel erfgoed