Unesco Vlaanderen

Belgische leidt Unesco-leerstoel in Kenia

Gepubliceerd op 03/09/2019 door Unesco Platform Vlaanderen

Marleen Temmerman is leerstoelhouder van een nieuwe leerstoel die wil investeren in de volgende generatie jonge leiders in Afrika.

Aan de Aga Khan University in Kenia is een Unesco-leerstoel voor jeugdleiderschap in wetenschap, gezondheid, gender en onderwijs opgericht. Leerstoelhouder is Marleen Temmerman, de Belgische gynaecologe, hoogleraar en voormalig politica.

De leerstoel wil jongeren ondersteunen en bijdragen aan beleid en ontwikkelingsprogramma's op het gebied van gezondheid en onderwijs bij jongeren in overeenstemming met de prioriteiten van Unesco en de verwezenlijking van de Agenda 2030 voor duurzame ontwikkeling.

Marleen Temmerman staat sinds oktober 2015 aan het hoofd van het departement Verloskunde en Gynaecologie van  het Aga Khan University Hospital. Ze is eveneens directeur van het Centre of Excellence in Women and Child Health aan de Aga Khan University East Africa.

Bij de inauguratie van de leerstoel zei Marleen Temmerman dat jongeren de focus zijn van Unesco's onderwijsprogramma. Door hen uit te rusten met de juiste kennis, vaardigheden en waarden kunnen we jongeren helpen om leiders te worden in hun interessegebied.

“Ik kijk ernaar uit bij te dragen aan billijke investeringen in de volgende generatie jonge leiders in Afrika,” zei Temmerman. “Als instelling is de Aga Khan University goed gepositioneerd om capaciteit bij de jeugd op te bouwen, kennis over te dragen naar beleid en praktijk, en de banden tussen universiteiten en andere partners te versterken, in lijn met de Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen.”