Unesco Vlaanderen

Bescherming en toeristisch potentieel van cultureel onderwatererfgoed

Gepubliceerd op 22/09/2015 door Unesco Platform Vlaanderen

Unesco en de Europese Unie organiseren op donderdag 1 oktober 2015 een informatiebijeenkomst in het Europees Parlement in Brussel over het verbeteren van de bescherming en het vergroten van de toeristische aantrekkingskracht van cultureel onderwatererfgoed.

Cultureel onderwatererfgoed omvat scheepswrakken, gezonken steden, prehistorische sites en bijzondere landschappen onder water. Het leert ons niet alleen meer over de geschiedenis van de mensheid en het maatschappelijk belang van de oceanen maar ook over de evolutie van de klimaatverandering en de impact ervan op de mensheid.

Tijdens een conferentie van EU-ministers van Toerisme in maart 2014 in Athene is cultureel onderwatererfgoed erkend als belangrijk voor het diversifiëren van maritiem en kusttoerisme.

Cultureel onderwatererfgoed is een kwetsbare vorm van erfgoed die nog te weinig bekend is. Ook de bescherming ervan, en het onderzoek ernaar, hinkt achterop in vergelijking met andere vormen van erfgoed. Daarom nam de Algemene Conferentie van Unesco in 2001 de Conventie voor de bescherming van cultureel onderwatererfgoed aan.

De informatiebijeenkomst in Brussel is erop gericht om het bewustzijn over het onderwerp te vergroten en om kennisuitwisseling te bevorderen tussen experts, onderzoekers en beleidsmakers. Thema's die aan bod komen, zijn de wettelijke status van cultureel onderwatererfgoed, de recentste technologische mogelijkheden om cultureel onderwatererfgoed te ontsluiten en te beschermen en wijzen waarop het potentieel van cultureel onderwatererfgoed als toeristische troef kan worden uitgespeeld.

Deelname aan de informatiebijeenkomst in het Europees Parlement over cultureel onderwatererfgoed is gratis. Deelnemers moeten zich wel vooraf registreren.

Klik [hier] voor het volledige programma van de informatiebijeenkomst over cultureel onderwatererfgoed in het Europees Parlement.

Klik [hier] om te registreren om de informatiebijeenkomst over cultureel onderwatererfgoed in het Europees Parlement bij te wonen.