Unesco Vlaanderen

Bescherming en training voor journalisten in Oekraïne

Gepubliceerd op 23/03/2022 door Unesco Platform Vlaanderen

Unesco gaat helmen en kogelwerende vesten leveren aan journalisten in Oekraïne en voorziet opleidingen over verslag uitbrengen vanuit oorlogsgebied.

Duizenden journalisten brengen verslag uit vanuit Oekraïne, velen zonder de nodige bescherming of training. Vooral Oekraïense journalisten die eerder over lokale kwesties berichtten en plots in de rol van oorlogscorrespondenten werden geduwd, zijn niet voorbereid op de gevaren die ze lopen.

Bescherming

Unesco werkt samen met Reporters sans frontières (RSF) en de Internationale Federatie van Journalisten (IFJ) om helmen en kogelwerende vesten te leveren voor journalisten op het terrein.

“Journalisten en medewerkers van media riskeren hun leven om de bevolking levensreddende informatie te geven en de wereld te informeren over de realiteit van deze oorlog,” zegt Audrey Azoulay, directeur-generaal van Unesco. “We willen hen zo goed mogelijk helpen en beschermen.”

Training

Unesco en RSF ontwikkelden samen een handleiding voor journalisten die werken in vijandige omgevingen. De Organisatie vertaalt ze naar het Oekraïens en andere talen en zal ze breed verspreiden.

In samenwerking met IFJ en RSF organiseert Unesco online cursussen voor journalisten rond werken in vijandige omgevingen, EHBO en het omgaan met psychologische trauma’s die gepaard gaan met verslag uitbrengen in een conflictgebied. De Organisatie zal ook inspanningen ondersteunen om persoonlijke trainingen op te zetten in het Centrum voor Persvrijheid in Lviv.

Verder voorziet Unesco financiering voor een permanent noodnummer, bemand door getraind personeel, waar journalisten terecht kunnen als ze geëvacueerd moeten worden uit een gevarenzone.