Unesco Vlaanderen

Beweging op de rode lijst van het werelderfgoed

Gepubliceerd op 14/07/2016 door Unesco Platform Vlaanderen

 

Het Werelderfgoedcomité van Unesco dat voor zijn veertigste zitting bijeenkomt in Istanbul van 10 tot 20 juli 2016 heeft een aantal beslissingen genomen met betrekking tot de Lijst van het Bedreigd Werelderfgoed.

De historische monumenten van Mtskheta, een van de oudste steden van Georgië, zijn niet langer ingeschreven op de Lijst van het Bedreigd Werelderfgoed. Het Werelderfgoedcomité meent dat de regering van Georgië voldoende inspanningen heeft geleverd om de bescherming en het beheer van de werelderfgoedsite te verbeteren. De site was in 2009 ingeschreven op de rode lijst omdat werkzaamheden in de buurt de stenen en de fresco's van de monumenten aantastten. Sindsdien was er ook bezorgdheid over ongebreidelde stadsuitbreiding in Mtskheta - een gevaar dat nu lijkt te zijn geweken.

Het historisch stadscentrum van Sachrisabz in Oezbekistan is door het Werelderfgoedcomité toegevoegd aan de Lijst van het Bedreigd Werelderfgoed. Het Comité is bezorgd over de uitbreiding van de toeristische infrastructuur in de stad en de ermee gepaard gaande vernieling van gebouwen in de middeleeuwse buurten van de stad. Het Werelderfgoedcomité vraagt dat het Werelderfgoedcentrum van Unesco en de Internationale Raad van Monumenten en Landschappen (ICOMOS) een gezamenlijke expertenmissie naar Sachrisabz sturen om de schade op te meten en herstelmaatregelen te formuleren.

De Lijst van Bedreigd Werelderfgoed waarschuwt de internationale gemeenschap voor de factoren die de uitzonderlijke universele waarde van werelderfgoedsites bedreigen en roept op tot internationale solidariteit om hulp op gang te krijgen.