Unesco Vlaanderen

Biosfeerreservaten in de prijzen

Gepubliceerd op 15/11/2001 door Unesco Platform Vlaanderen

Het wereldwijd netwerk van biosfeerreservaten -dat momenteel uit 411 sites in 94 landen bestaat- is dit jaar laureaat van de prestigieuze Spaanse Prins van Asturias Prijs voor Verstandhouding. De prijs wordt toegekend aan mensen of instellingen die zich op een bijzondere manier inzetten voor de verbondenheid van de mensheid, de verdediging van vrijheid of de vrijwaring en bescherming van het erfgoed van de mensheid.

Het wereldwijd netwerk van biosfeerreservaten bestaat uit gebieden aan de kust of in het binnenland waar de ecosystemen in het kader van het Mens en Biosfeer (MAB)-programma van de UNESCO worden beschermd door de behoeften van de bescherming van de biodiversiteit te verzoenen met bijvoorbeeld economische, sociale en culturele belangen en waar een rationeel gebruik van onze natuurlijke rijkdommen wordt gepromoot.

"Het secretariaat van het MAB-programma is bijzonder verheugd dat het wereldwijd netwerk van biosfeerreservaten werd genomineerd voor deze prijs door een lokale groep die actief is in één van de vele biosfeerreservaten. Dat illustreert hoe verbonden plaatselijke gemeenschappen zich voelen met hun biosfeerreservaten, maar toont ook aan hoe belangrijk de rol is die het netwerk speelt in het bewerkstelligen van een betere band tussen mens en natuur," zo reageerde Peter Bridgewater, hoofd van het MAB-programma bij de UNESCO, op het nieuws.

Het wereldwijd netwerk van biosfeerreservaten werd gekozen uit 37 inzendingen uit 22 landen. Aan de prijs is een bedrag van 25.000 dollar verbonden. De Prins van Asturias Prijs is een van de meest prestigieuze onderscheidingen in de Spaanssprekende wereld en wordt elk jaar uitgereikt in acht categorieën: communicatie, sociale wetenschappen, kunst, literatuur, technologie en wetenschappelijk onderzoek, internationale samenwerking, sport en verstandhouding.

Voor meer informatie over biosfeerreservaten kan u ons nieuwe dossier op deze website raadplegen. Meer achtergrond over het concept van de biosfeerreservaten vindt u ook in onze nieuwe publicatie die u gratis bij ons kan bestellen en waarover u meer leest in de rubriek "Eigen publicaties" onder "Extra".