Unesco Vlaanderen

Boogschutters vertegenwoordigen Vlaanderen in Italië

Gepubliceerd op 17/09/2021 door Unesco Platform Vlaanderen

Demonstraties schieten op staande wip in het kader van internationale nominatie voor Unesco’s register van goede borgingspraktijken van immaterieel erfgoed.

Van 17 tot 19 september 2021 is Vlaamse Traditionele Sporten vzw (Vlas) aanwezig op het Tocati-festival in Verona met een aantal schutters op staande wip. Ze zullen er deze typisch Vlaamse traditionele sport demonstreren aan een internationaal publiek. De Vlaamse overheid stuurt de schutters uit in het kader van een internationale nominatie rond traditionele sporten en spelen voor Unesco’s Register van Goede Borgingspraktijken. Het ‘schutterswezen’ is ook opgenomen in de Inventaris Vlaanderen van het Immaterieel Cultureel Erfgoed.

Italië nam het initiatief voor de nominatie en diende samen met België, Cyprus, Frankrijk en Kroatië het dossier ‘Tocati: a shared programme for the safeguarding of traditional sports and games’ in bij Unesco. ‘Tocati’ betekent in het Italiaans ‘het is aan jou’, wat verwijst naar de wereld van sport en spel. Op het Tocati-festival in Verona komen elk jaar internationale groepen beoefenaars er hun sporten en spelen demonstreren, en is er ook een internationaal colloquium waar projecten rond het zorg dragen voor traditionele sporten en spelen worden gedeeld. 

Eind 2022 valt de beslissing over de al dan niet inschrijving in het Register van Goede Borgingspraktijken.

Ludodiversiteit

De manier waarop we in Vlaanderen traditionele sporten en spelen borgen, is onder de noemer ‘ludodiversiteit’ in 2011 ingeschreven op Unesco’s Register van Goede Borgingspraktijken als een voorbeeld dat andere erfgoedgemeenschappen kan inspireren.